Quantcast
Έρχονται 20.000 «ραβασάκια» με φόρους από την ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο - enikonomia.gr
share

Έρχονται 20.000 «ραβασάκια» με φόρους από την ΑΑΔΕ – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ τουλάχιστον 20.000 ειδοποιητήρια με φόρους «κατ’ εκτίμηση» για εισόδημα προηγούμενων ετών σε πολίτες. Αυτά προκύπτουν βάσει στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται δε πως στο στόχαστρο της Αρχής μπαίνουν εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων της χρήσης του 2018 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Διευκρινίζεται δε πως μέσω της προσωπικής θυρίδας του στην ψηφιακή πύλη myAADE θα ενημερωθεί ο φορολογούμενος που θα πρέπει να πληρώσει επιπρόσθετο φόρο.

Μάλιστα στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου θα αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.  Αναγράφονται και τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο έλεγχος των εφοριακών

Επίσης στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ έχουν μπει:

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματα  από ενοίκια
  • Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές
  • Φορολογούμενοι με αποδοχές στο εξωτερικό αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν αυξημένη δραστηριότητα και υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

Σύμφωνα με οδηγίες της  ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  •  Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Σημειώνεται πως τα φυσικά που πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν την υποβάλλουν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: Θα εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού αυτού φόρου εάν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.