Ταυτόχρονα οριστικοποιούνται οι ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων προκειμένου να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2017.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας απλοποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καταργώντας φοροαπαλλαγές, τροποποιώντας φορολογικά κίνητρα και καταργώντας υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.
Παράλληλα έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων στις περιπτώσεις που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ενώ ειδικότερα στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση προωθεί νέες παρεμβάσεις, όπως:
1 Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Επανεξετάζονται όλα τα κίνητρα που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και θα ενσωματωθούν σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες. Στην ουσία έρχεται κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις, που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το φορολογικό βάρος για το επιχειρείν.
2 Ναυτιλία: Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται προβλέπονται:
• Προσαρμογή των απαλλαγών από τον ΦΠΑ των πλοίων και πλωτών μέσων με τις αντίστοιχες διατάξεις της έκτης οδηγίας της ΕΕ περί φόρου προστιθέμενης αξίας.
• Ενταξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Αναστέλλεται η καταβολή του φόρου κατά τη ναυπήγηση των πλοίων τους, τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων.
• Διεύρυνση της δυνατότητας ένταξης, σύμφωνα με το Έθνος, στο καθεστώς των ελεύθερων τελωνειακών συγκροτημάτων όσων ναυπηγικών επιχειρήσεων έχουν δυναμικότητα ναυπήγησης πλοίων άνω των 24 μέτρων. Τα πλοία άνω των 24 μέτρων θα τυγχάνουν απαλλαγής του ΦΠΑ κατά τη διαδικασία ναυπήγησής τους.
3 Συγχωνεύσεις – εξαγορές: Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
4 Συλλογικές επενδύσεις: Νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
5 Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ: Θα εξεταστεί η αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να κωδικοποιήσουν και να απλοποιήσουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εξετάζεται ο περιορισμός των υποβολών περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.
6 Αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων: Οι φορολογικές Αρχές θα προμηθευτούν προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικότερα θα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασχέσεων σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών.
7 Αντικειμενικές αξίες: Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Οι ελληνικές Αρχές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις για την «ευθυγράμμιση» των φορολογητέων αξιών των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγοράς έως τον Ιούνιο του 2017.
Οι συζητήσεις θα γίνουν υπό την πίεση που ασκούν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Η κυβέρνηση αποκλείει νέο «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου και σχεδιάζει να συνδέσει τη χορήγησή του με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Από το 2017 και μετά οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
• 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ,
• 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ,
• 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω.
Μάλιστα, όσοι καταφέρουν και έχουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο. Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της φορολόγησης των «μαύρων» κεφαλαίων με συντελεστές 50% – 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση, ενώ στις εξαγγελίες όπως όλα δείχνουν θα μείνει ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.