Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Εγγυημένης Απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας για 23.000 ανέργους, μέσω της χρήσης επιταγών κατάρτισης (voucher).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει κι αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις, να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Η δράση απευθύνεται σε 23.000 ανέργους κυρίως με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αλλά και σε απόφοιτους ΑΕΙ -ΤΕΙ.
Πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής, κατάρτισης και απασχόλησης, γνωστό ως voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανακλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα με τίτλο «Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, όμως η αναναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου αποφάσισε τον πλήρη επαναπροσδιορισμό του.
Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, θα έχει τελικά 7.000 περισσότερους ωφελούμενους, καθώς αρχικά είχε σχεδιαστεί για 16.000 ανέργους.
Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό, σύμφωνα με το Έθνος, τη βελτίωση του βιογραφικού των ωφελουμένων, προκειμένου να μπορούν, με αξιώσεις, να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας σε 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση του βιογραφικού των ανέργων θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατάρτισής τους, της πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και της πιστοποίησης των προσόντων τους.
Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα και επίδομα πρακτικής, συνολικού ύψους 2.600 ευρώ (με τον αρχικό σχεδιασμό θα λάμβαναν 1.600 ευρώ). Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες για το 50% των ωφελουμένων (πριν υπήρχε πρόβλεψη μόνον για το 25% των ωφελουμένων).
Ειδικότερα, το πλαίσιο δράσης του προγράμματος διαρθρώνεται ως εξής:
• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών σε 59 ειδικότητες αιχμής 10 αναπτυσσόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
• Πρακτική άσκηση 500 ωρών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε κλάδους αιχμής όπως: εμπόριο, logistics (αποθήκευση-μεταφορές), ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφορικής), Τουρισμός, Τρόφιμα-Ποτά, Βιομηχανία, Ενέργεια, Περιβάλλον, Εργα Υποδομών και Τεχνικά Επαγγέλματα, Περιβάλλον-Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και Αγροτικός Τομέας. Υπάρχει δυνατότητα μετατροπής της πρακτικής άσκησης σε μόνιμη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αποκλειστικά και μόνο για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα, η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
• Υπηρεσίες συμβουλευτικής για την επιλογή ειδικότητας κατάρτισης-πιστοποίησης προσόντων, τοποθέτησης σε επιχείρηση πρακτικής και υποστήριξη της πρόσληψης μετά την ολοκλήρωση
• Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της δράσης
• Εκπαιδευτικό επίδομα 2.600 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι άνεργοι με την ολοκλήρωση της θεωρητικής και πρακτικής άσκησης.
Η διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες. Η ημερήσια διάρκεια υλοποίησης κάθε προγράμματος για το θεωρητικό μέρος είναι κατά μέγιστο 6 ώρες.
Η διάρκεια του πρακτικού μέρους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες ημερησίως. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, θα υπάρχει δυνατότητα για 6μηνη απασχόληση. Ειδικότερα, προβλέπεται πρόσληψη με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 50% των καταρτισθέντων.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανέργων ως προς:
• Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων:
α) Ανεργοι που έχουν ολοκληρώσει βαθμίδες εκπαίδευσης από την υποχρεωτική έως τη δευτεροβάθμια.
β) Ανεργοι που έχουν ολοκληρώσει είτε προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) είτε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
• Τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίοι είναι: Εμπόριο, Logistics, Εργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.