Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η καταβολή ενίσχυσης σε μορφή επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες ομάδες πολιτών πριν το Πάσχα.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ εάν θα δοθεί κάτι το Πάσχα κάτι σε ευάλωτους. «Ανάπτυξη, φορολογική συνείδηση και μείωση φοροδιαφυγής έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα, άρα είναι καλύτερο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα του» απάντησε. «Θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες με το Πρωθυπουργό και ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει, θα δούμε πώς θα το σχεδιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και 4 έτη » συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εκ νέου εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα πριν από το Πάσχα σε ευάλωτες ομάδες, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμΕΑ κλπ . «’Ο,τι είναι θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα » είπε και επεσήμανε πως « μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Γιατί τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις
Τέλος εξήγησε γιατί τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. « Η ελληνική κοινωνία με τις θυσίες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με την φορολογική συνείδηση που δείχνει την τελευταία περίοδο έχει βοηθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό να κινείται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και η εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος είναι καλύτερη για 3 ουσιαστικούς λόγους:
- Το πρώτο είναι η ανάπτυξη: Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι πιστεύαμε και εμείς ίδιοι πριν από 6 μήνες. Αυτό σημαίνει υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερα φορολογικά έσοδα.
- Δεύτερον: Οι Έλληνες πολίτες το 2022 έδειξαν μεγαλύτερη συνέπεια στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Το 84% της κοινωνίας πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό είναι ρεκόρ δεκαετίας που οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
- Και ο τρίτος λόγος είναι: ‘Οτι εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικό το λεγόμενο” κενό ΦΠΑ” και αυτό μας έφερε περίπου 1, 5 δισ ευρώ ».