Επιστροφές φόρου: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

φόροι

Επιστροφές φόρων ύψους  93 εκατ. ευρώ ψάχνει να δώσει η ΑΑΔΕ σε 130.000 φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή το έχουν δηλώσει λάθος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Αρχής, οι επιστροφές αυτές αφορούν 127.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν να λάβουν 16 εκατ. ευρώ και 3.000 επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε πως στους 92.000 αγνοούμενους των προηγούμενων χρόνων εντάσσονται επιπλέον 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών που εμπίπτουν στο μέτρο της αυτόματης προσυμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Πάντως η ΑΑΔΕ έχει καλέσει τους παραπάνω επανειλημμένως με email και με μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE για να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή,  ωστόσο δεν έχουν δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη.

 

Το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της  ΑΑΔΕ,  οι επιστροφές φόρων πιστώνονται σε εβδομαδιαία βάση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού χορηγείται η έκπτωση 3%.

Επιπλέον, πριν  υποβληθεί η φορολογική δήλωση θα πρέπει  να καταχωρηθεί το IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους. Εάν δεν γίνει αυτό τότε  δεν προχωράει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι μπορούν  μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» να δουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 925.241 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 25% είναι πιστωτικές. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

 

 

 

.

Exit mobile version