Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

αναδρομικά

Αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ για τις επικουρικές τους συντάξεις δικαιούνται να πάρουν αρκετοί συνταξιούχοι μετά το 2016 που προέρχονται κυρίως από τα ταμεία τραπεζών και που πλήρωναν εισφορές υψηλότερες από το 6% που είναι η κανονική εισφορά στην επικουρική ασφάλιση.

Μάλιστα ο νόμος για τις επιπλέον  εισφορές προβλέπει πως προσαυξάνεται η σύνταξη με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος και για κάθε 1 μονάδα πρόσθετης εισφοράς πάνω από το 6%. Σε ορισμένα ταμεία όπως των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) οι συνολικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν στο 14,75% των μηνιαίων αποδοχών τους, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιες από το 6% της «κανονικής» εισφοράς. Σε άλλα ταμεία οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης έφταναν στο 12%, κ.ο.κ.

Οι επικουρικές συντάξεις όμως όλων όσοι είχαν καταβάλλει τις έξτρα εισφορές υπολογίστηκαν σαν να είχαν πληρώσει την κανονική εισφορά 6% χωρίς να έχει αποδοθεί το συμπλήρωμα σύνταξης από τις επιπλέον εισφορές, επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για να κάνει τους απαιτούμενους επανυπολογισμούς.

Το κεφάλαιο αυτό ανοίγει τώρα καθώς ο ΕΦΚΑ είναι σε θέση να προχωρήσει στον επανυπολογισμό χιλιάδων επικουρικών συντάξεων αποδίδοντας την ανάλογη προσαύξηση 0,075% για τις εισφορές άνω του 6%.

Προσοχή: Βάσει των αλλαγών που εισήγαγε ο νόμος «Κατρούγκαλου» για τις αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά οι επικουρικές έχουν διπλό υπολογισμό, έναν για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και έναν δεύτερο υπολογισμό για τα έτη από 1/1/2015 και μετά. Τα έτη ως το 2014 υπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ως το 2014, ενώ από το 2015 η επικουρική υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι και ανάλογα με την ηλικία που συνταξιοδοτούνται.

Η προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων για τις επιπλέον εισφορές θα αφορά το πρώτο κομμάτι της σύνταξης για τα έτη ως το 2014, καθώς από το 2015 και μετά οι ασφαλισμένοι με επιπλέον εισφορές έχουν τον ίδιο υπολογισμό με όσους καταβάλουν 6%. Η διαφορά είναι ότι όσο περισσότερες εισφορές καταβάλουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επικουρική που αναλογεί στα έτη από το 2015 και μετά.

Η προσαύξηση 0,075% για τις επικουρικές συντάξεις

Η προσαύξηση 0,075% για τις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστεί επί των συντάξιμων αποδοχών της περιόδου 2002-2014 ως εξής:

Οι αυξήσεις που προκύπτουν από την προσαύξηση μπορεί να φτάνουν ως και τα 400 ευρώ ανάλογα με τα έτη και τον συντάξιμο μισθό ως το 2014.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά ως 6.720 ευρώ στις επικουρικές

Από τα παραδείγματα και τους αποκαλυπτικούς πίνακες που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» με ενδεικτικά ποσά επικουρικών πριν και μετά την προσαύξηση 0,075%, φαίνεται ότι ανάλογα με την ηλικία και το έτος συνταξιοδότησης τα αναδρομικά από τις αυξήσεις που θα έχουν οι επικουρικές συντάξεις φτάνουν ως και τα 6.720 ευρώ.

 

Τα παραδείγματα

Η εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω σχετικά παραδείγματα: 

Οι κερδισμένοι

Οι δικαιούχοι της προσαύξησης είναι κυρίως συνταξιούχοι από ταμεία ραπεζών μετά το 2016. Η προσαύξηση 0,075% για κάθε μια επιπλέον μονάδα εισφοράς υπολογίστηκε στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν υπολογίστηκε στις επικουρικές τους συντάξεις. Τώρα θα υπολογιστεί και στις επικουρικές με αναδρομικά από την ημερομηνία που στνταξιοδοτήθηκαν

Οι χαμένοι

Σε αντίθεση με τις τους νέους συνταξιούχους, οι παλαιότεροι δεν παίρνουν την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών ούτε στις κύριες συντάξεις, ούτε στις επικουρικές. Ο νόμος χώρισε τις δυο κατηγορίες και οι παλαιοί είναι στους χαμένους. Έχουμε συνταξιούχους δυο ταχυτήτων και μάλιστα από ίδια ταμεία.

Στον επανυπολογισμό έχουν γίνει λάθη και στα χρόνια ασφάλισης;

Ο λάθος υπολογισμός ετών ασφάλισης έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις του αρχικού επανυπολογσμού συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς στρογγυλοποιήθηκε προς τα κάτω και φαγώθηκαν οι μήνες που είχαν υπολογιστεί όταν οι συνταξιούχοι πήραν την αρχική τους σύνταξη! Τα λάθη αυτά συνεχίστηκαν και με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Για παράδειγμα συνταξιούχος πήρε σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου με 37 έτη και 4 μήνες αλλά η σύνταξή του επανυπολογίστηκε με 37 χρόνια και οι 4 μήνες «ξεχάστηκαν». Το λάθος δεν διορθώθηκε και ήδη ο ΕΦΚΑ χρωστά στον συνταξιούχο που προέρχεται από το ΤΣΠΕΑΘ, κοντά στα 3.500 ευρώ αναδρομικά!

 

 

 

 

Exit mobile version