Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Απονομή με διαδικασίες fast track - Οι αλλαγές που φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Απονομή με διαδικασίες fast track – Οι αλλαγές που φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης το νέο μίνι – ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυτόματη απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος χθες.

«Έχουμε ετοιμάσει με τον κ Τσακλόγλου κάποιες διατάξεις που θα μας επιτρέπουν με την ψήφιση του νόμου -να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Πάμε σε καινούριο νόμο τώρα… σε ένα μικρό ασφαλιστικό. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στον Νοέμβριο. Έως τέλος του χρόνου περίπου- ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί» επεσήμανε χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Επικουρικές συντάξεις: Τι θα προβλέπει η νέα διάταξη

Με τη νέα διάταξη του υπουργείου για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να έρθουν αλλαγές στην απονομή τους. Δηλαδή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να παίρνουν επικουρική με fast track διαδικασία θέτοντας ως ελάχιστο όριο την 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε ένα φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση .Υπενθυμίζεται πως αυτό ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η διάταξη αυτή εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί αναδρομικά στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και πως θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού  δικαιώματος για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το Δημόσιο 

Υπενθυμίζεται πως για την έκδοση επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων του δημοσίου είναι αναγκαία η θεμελίωση με 25ετία και 25τία.  Ωστόσο με την νέα διάταξη ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”  με βάση τα στοιχεία που θα διαβάζει το σύστημα.

Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, εάν διαπιστώνονται 20 έτη  με βάση την 20 ετία κ.ο.κ Αν το σύστημα δεν διαβάσει το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, το σίγουρο είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών χωρίς  να αναγκαστεί να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια για να προσεγγίσει τα απαιτούμενα χρόνια.

Ο χρόνος 

Με την εφαρμογή  του νέου μοντέλου θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος  απονομής καθώς στις περιπτώσεις όπου θα αναζητούνται τα έτη ασφάλισης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει  την επικουρική με βάση τον ελάχιστο χρόνο ( μόλις 60-80 ευρώ) και να πάρει σε δεύτερο χρόνο την υπόλοιπη σύνταξη όταν ολοκληρωθούν  η καταμέτρηση και ο υπολογισμός. Παράλληλα θα μειωθούν οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος .Ο συνταξιούχος θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επανέλθει με νέα αίτηση και να λάβει επικουρική σύνταξη.

Eπικουρικες συντάξεις: Τι λένε οι ειδικοί για τις αλλαγές

Για τη νέα διάταξη που ετοιμάζεται να φέρει το  υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησαν σήμερα οι ειδικοί στην κάμερα του OPEN.  « Για έναν μεγάλο όγκο συνταξιούχων ήταν 4.500 χιλιάδες ημέρες ασφάλισης τα 15 χρόνια .Υπήρχαν όμως κατηγορίες  συνταξιούχων  που επείγονται σε κάποια επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία που απαιτούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται στον κύριο Φορέα . Εκεί ο συνταξιούχος δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξη την επικουρική. Αυτή η αλλαγή συνδέεται με μια προσπάθεια  να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.  Και προφανώς η αλλαγή που θα γίνει στο σύστημα θα βλέπει ότι υπάρχουν  4.50ο χιλιάδες ημέρες ασφάλισής, θα χορηγείται η σύνταξη και από εκεί και πέρα κάποια στιγμή θα ολοκληρώνεται  η διαδικασία καταμέτρησης  του όλου χρόνου .Ένα πράγμα το οποίο ρωτούν πολλοί  είναι το εξής: Εάν εγώ έχω 9 .000  ημέρες ασφάλισης  θα πάρω το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στις 4.500 χιλιάδες ; Όχι» επεσήμανε ο σήμερα ο  δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας  στο Open.

«Θα τα δουν αναδρομικά κάποια στιγμή .Θα δούμε και το πώς θα είναι η νομοθετική ρύθμιση .Γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν τρόποι να απονέμεται η επικουρική εξαρχής χωρίς να γίνει όλη αυτή η διαδικασία εάν είναι  να παίρνουν τον χρόνο μισθωτών που έχει ο κύριος φορέας  »  πρόσθεσε και είπε πως  «υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις  που οι συντάξεις βγαίνουν πάρα πολύ γρήγορα . Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που βγαίνουν γρήγορα χωρίς να είναι ολοκληρωμένες .Το σύστημα αυτό  η επιτυχία αυτού θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αποκαθίστανται  η σύνταξη που πρέπει να πάρει κάποιος » .

Από την πλευρά του πρόεδρος συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης,  Αριστοτέλης Κάντας  είπε στο Open πως  «σπάνια θα έχει κανείς 8 000 ένσημα κύρια σύνταξη  και 8  ένσημα επικουρική σύνταξη.  Αυτό επειδή ορισμένα επικουρικά ταμεία άρχισαν τη λειτουργία τους πριν την κύρια ασφάλιση , δηλαδή άρχισαν το ’82 και το 83 »   « Μέχρι τώρα οι νόμοι λένε πως για να βγάλει κανείς την επικουρική σύνταξη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει βγάλει ο κύριος Φορέας την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης για  να βγει η επικουρική .Aυτο ισχύει μέχρι τώρα.  Για να βγει πιο γρήγορα αυτό το στοκ που είναι  πάνω από 20 χιλιάδων  εκκρεμών επικουρικών συντάξεων .Εμείς έχουμε τονίσει και στον κ Χατζηδάκη και στον κ. Γεωργιάδη σε υπόμνημα πως θα πρέπει να πάρουν και υπαλλήλους για να μπορέσουν να  βγουν οι συντάξεις πιο άμεσα»   συμπλήρωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.