Quantcast
Επιδόματα: Ποια θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας - Πότε θα εφαρμοστεί - enikonomia.gr
share

Επιδόματα: Ποια θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας – Πότε θα εφαρμοστεί

δημοσιεύτηκε:

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2024 (Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου) αναμένεται να καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας ορισμένα επιδόματα της  ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Αυτό θα αφορά μεταξύ άλλων στα επιδόματα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, το επίδομα γέννησης, την οικονομική ενίσχυση αναδοχής και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).

Παράλληλα επισημαίνεται πως για τη λειτουργία του νέου συστήματος αναφορικά με την καταβολή των παραπάνω επιδομάτων θα αναπτυχθεί πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών. Η πίστωση του συνόλου  (100%) του ποσού του κάθε επιδόματος θα γίνεται στην προπληρωμένη κάρτα του δικαιούχου, με δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ έως και του 50% του ποσού.  Η κάρτα θα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στις οποίες οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Ενώ όσοι  ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας  τότε θα τυγχάνουν κινήτρων.

Το έργο  αυτό θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στη «Δράση για την Προστασία του Συστήματος Κοινωνικών Παροχών από Αθέμιτες Πρακτικές»  και έχει προϋπολογισμό 10,3 εκατ. ευρώ.

Παρακάτω αναφέρεται ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν κάποιος παίρνει επίδομα ανεργίας ύψους 500 ευρώ από την ΔΥΠΑ τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη τα 250 ευρώ και τα υπόλοιπα 250 να τα δαπανήσει μέσω της προπληρωμένης κάρτας.  Διευκρινίζεται πως ο δικαιούχος του επιδόματος έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει το σύνολο του ποσού σε ηλεκτρονικές αγορές, όχι όμως σε μετρητά.

Επίσης επισημαίνεται πως οι τράπεζες και οι αρμόδιοι φορείς θα διεξάγουν κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης και σε αυτά θα συμμετέχουν οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται πως οι λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας αναφέρονται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

«Εισάγεται νέος τρόπος πληρωμής των επιδομάτων, ενισχύσεων και κάθε είδους παροχών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή τους μέσω ενιαίας προπληρωμένης κάρτας πληρωμών, την οποία μπορεί να εκδίδει κάθε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), στον οποίο ο δικαιούχος τηρεί ενεργό λογαριασμό πληρωμών». Πρόκειται για ένα μέτρο απλοποίησης και εκσυγχρονισμού του τρόπου πληρωμής κάθε είδους παροχών, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των δικαιούχων σε αποτελεσματικές και συμπεριληπτικές δράσεις, αλλά και τη διαφάνεια των συναλλαγών» σημειώνεται στην απόφαση.

Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα δεν εντάσσονται

Ωστόσο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα εφαρμοστεί:

  • στο επίδομα διαθεσιμότητας,
  • στο επίδομα  στέγασης,
  • στο επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη,
  • στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,
  • στην εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
  • στα αναπηρικά επιδόματα,
  • στο επίδομα των ομογενών προσφύγων,
  • στα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα,
  • στην στεγαστική συνδρομή των ανασφάλιστων υπερήλικων
  • στην μηνιαία οικονομική ενίσχυση των προστατευόμενων τέκνων θανόντων που επλήγησαν στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 από τις πυρκαγιές των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής,
  • στην μηνιαία οικονομική ενίσχυση κάθε ανήλικου τέκνου των θανόντων που επλήγη τον μήνα  Φεβρουάριο του 2029  από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Κρήτης
  • στην μηνιαία οικονομική ενίσχυση των προστατευόμενων τέκνων και των αδελφών θανόντων που επλήγησαν από της πυρκαγιές της 3ης  Αυγούστου 2021 στην περιοχή της Βαρυμπόμπης  του Δήμου Αχαρνών και από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.