Επιδόματα: Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στο πλαίσιο της χορήγησης-Ποιες αλλαγές εξετάζονται -Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

επιδόματα

Έρχεται “λίφτινγκ” στο πλαίσιο για τη χορήγηση των επιδομάτων στους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέδριο του Economist θα γίνει εξορθολογισμός  στην πολιτική των επιδομάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης

Και επεσήμανε πως πυλώνες της εθνικής προσπάθειας είναι η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η συνέχιση των φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και η άσκηση αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται ο εξορθολογισμός της πολιτικής των επιδομάτων.

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημιουργηθεί μια ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος και θα αντλούνται  με αυτοματοποιημένο τρόπο όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τα μητρώα πολιτών προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία. Στη βάση αυτή εκτιμάται πως αναβαθμιστούν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες  παροχής επιδομάτων αλλά και θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και υπηρεσίες.

Οι προπληρωμένες κάρτες 

Επιπλέον η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει στο τέλος του 2024 τις προπληρωμένες κάρτες για τα περισσότερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Από το μέτρο αυτό θα εξαιρεθούν:

Διευκρινίζεται δε πως από το μέτρο αυτό θα εξαιρεθούν και τα άτομα που έχουν οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι 

Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

Σημειώνεται δε πως με τη θέσπιση των προπληρωμένων καρτών, οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 50% των ποσών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά θα δοθούν και κίνητρα  σε αυτούς προκειμένου να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και για να αποφεύγεται η ανάληψη μετρητών.

 Σε ποια επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν τα ποσά 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως εντός του έτους η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει αύξηση στα ποσά του επιδόματος παιδιού  αλλά και διεύρυνση στον αριθμό δικαιούχων  στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας και τον περιορισμό της υπογεννητικότητας. Αναλυτικά:

Υπενθυμίζεται πως  το ποσό του επιδόματος παιδιού  ανέρχεται σήμερα σε 70  ευρώ ή 42 ευρώ  ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται  ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του δικαιούχου. Ενώ το ποσό του επιδόματος ανεβαίνει  σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα. Μάλιστα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ρωτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024 κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Κανάλι 1 90,4” για το εάν θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι  με τους πολύτεκνους.

«Την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλά μένει να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τριτεκνη είναι μία μεγάλη οικογένεια. Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυση τους. Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχαν μηδενικό επιτόκιο, είχαν προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες» είχε απαντήσει.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν σε επιπλέον δύο επιδόματα στέγασης και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,

Το επίδομα ανεργίας

Από το Φθινόπωρο  αναμένεται να έρθουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Το ποσό του επιδόματος αυτού θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης  του εργαζομένου. Δηλαδή εάν κάποιος έχει καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας και μείνει χωρίς δουλειά τότε  θα πάρει επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης  που έχει συγκεντρώσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μπόνους θα κυμαίνεται μεταξύ  100 ευρώ με 200 ευρώ και πως  αυτό προστίθεται στο ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας το οποίο σήμερα είναι στα 510 ευρώ. Αυτό θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο χωρίς όμως να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ. Το μπόνους αυτό αναμένεται να το πάρουν οι πολίτες που θα έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης, αποδοχές  άνω του μέσου μισθού  και δεν έχουν λάβει  την επιδότηση ανεργίας.

 

 

Exit mobile version