Έρχονται αλλαγές το 2024 στον τρόπο καταβολής των περισσότερων επιδομάτων και κοινωνικών παροχών από την ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το νέο έτος. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων πως το τέταρτο τρίμηνο 2024 θα εισαχθούν οι προπληρωμένες κάρτες για την καταβολή των περισσότερων κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ αλλά και θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα – Ψηφιακής Πύλης για πρόσβαση σε όλα τα επιδόματα.
Αναλυτικά:
1.Οι προπληρωμένες κάρτες
Σημειώνεται δε πως μόλις εφαρμοστεί το μέτρο των προπληρωμένων καρτών, ο δικαιούχος των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 50% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 152 του νέου μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή αναφέρει τα εξής:
Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πλην αυτών της παρ. 4, καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας («προπληρωμένη κάρτα»). Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός λογαριασμός της παρούσας.
Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της περ. δ) του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄240) που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξαιρέσεις
Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν καταβάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι τα εξής:
Α.) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.:
αα) Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85),
αβ) τα αναπηρικά επιδόματα,
αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5 του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149),
αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74),
αε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 (Α΄30),
αστ) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α΄ 128),
αζ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες της υποπερ. αα) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30),
αη) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του άρθρου 2 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196),
αθ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 του άρθρου 244 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70),
ι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α΄273), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του ν. 5043/2023 (Α΄91), προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής
Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.
Β) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί η Δ.ΥΠ.Α.:
βα) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του άρθρου 16 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79),
ββ) Το επίδομα διαθεσιμότητας του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197)
βγ) έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α.,
– Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Παράλληλα στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρονται:
Συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων της παρ. 1 σε
ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα. Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια
του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με
βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των
οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ.
Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών γνωστοποιούν στους δικαιούχους της παρ. 1 και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα προγράμματα με τα οποία επιβραβεύουν τους χρήστες της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματοποιούν με τη χρήση της.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος, βοηθήματος και παροχής σε λογαριασμούς, οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά μέσω ειδικής προπληρωμένης κάρτας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από την 30η Σεπτεμβρίου 2024 το σύνολο των παροχών της παρ. 1, με την επιφύλαξη της παρ. 4, καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
2.Επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας της ΔΥΠΑ. Ο στόχος είναι να γίνει ο εξορθολογισμός των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας και άλλων παροχών, να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα ανεργίας και να ενισχυθεί το ποσό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων σε υφιστάμενους και νέους δικαιούχους της παροχής.
3.Επιδόματα ΕΦΚΑ
Αναμένεται να εφαρμοστεί ένας ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα ταμεία στον e-ΕΦΚΑ (ν. 4387/2016) και να περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:
- Ενιαίος Κανονισμός Παροχών σε Χρήμα
- Ενιαίοι Κανόνες για την Αναπηρία
- Ενιαίος Κανονισμός Υπαγωγής στην Ασφάλιση
- Ενιαίος Κανονισμός Συνταξιοδότησης
4.Η πλατφόρμα – Ψηφιακής Πύλης για πρόσβαση σε όλα τα επιδόματα
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα Ψηφιακής Πύλης μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα/επιδόματα. Στην Πύλη αυτή θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΑ, το οποίο θα δίνει επιπλέον δυνατότητες στους πολίτες αλλά και θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες του Οργανισμού. Το έργο αφορά την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία.
Επίσης επισημαίνεται πως μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα πληροφοριακά συστήματα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των μηχανισμών/ πολιτικών/ διαδικασιών κοινωνικής ένταξης θα γίνει και πιο αποτελεσματική η εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και μέσω αυτών θα δίνεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων για κοινωνικές και προνοιακές παροχές αλλά και θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται οι πολιτικές αυτές από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου.
Σημειώνεται δε πως το έργο που θα υλοποιηθεί δύο κύριες ενέργειες:
Α. Την Δημιουργία Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην κοινωνική προστασία.
Πρόκειται για την μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα πληροφοριακά συστήματα, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κλπ).
Β. Τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ.
Πρόκειται για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και τη δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής-τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, την ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, τη διεύρυνση σημείων πρόσβασης, την πλήρη ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για προσφυγές, διενέργεια ελέγχων και υποβολή πορισμάτων.