Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί υψηλότερο ποσό φέτος; Η απάντηση Σταϊκούρα

επίδομα θέρμανσης

επίδομα θέρμανσης

Για το εάν ενδέχεται να δοθεί φέτος υψηλότερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι στους δικαιούχους ρωτήθηκε σήμερα  από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η βούληση μας είναι αυτή. Αλλά άλλο η βούληση και άλλο οι δυνατότητες», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας. «Εάν η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει υψηλή ή αυξηθεί κι άλλο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα πρέπει να βάλει ο κρατικός προϋπολογισμός περισσότερους πόρους. Αυτοί οι πόροι θα λείψουν από κάπου αλλού. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. Υπάρχουν πολλές ανάγκες, πολλές διαφορετικές ανάγκες τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε κατά τον βέλτιστο εφικτό τρόπο», συμπλήρωσε και τόνισε πως το « μείζον θέμα δεν είναι η εύρεση πόρων. Το μείζον θέμα είναι το πλαφόν του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά. Το μείζον θέμα είναι αυτό. Δεν είναι εάν η χώρα έχει πρόσθετους πόρους», είπε.

Επίσης μίλησε εκτενώς για το θέμα του φυσικού αερίου. «Όταν υπάρχει αβεβαιότητα της τιμής του φυσικού αερίου, η ανάγκη να καλύψουμε ένα υψηλό ποσοστό στους πολίτες στο μέλλον ροκανίζει πόρους από άλλες πηγές, από άλλες εναλλακτικές πολιτικές, μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Επίδομα θέρμανσης: Τι ίσχυε πέρυσι

 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής  περιόδου 2020/2021 γινόταν στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβαλλόταν σε 3 δόσεις στους δικαιούχους.  Επίσης σημειώνεται ότι η καταβολή των δόσεων αυτών γινόταν μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

Σε κάθε δικαιούχο χορηγούνταν επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων με είδη καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχονταν στο ποσό των 300 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκονταν η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιοριζόταν σε Παράρτημα και ήταν προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό που έβγαινε δεν υπολείπονταν του ποσού των 100 ευρώ και δεν υπερέβαινε το ποσό των 750  ευρώ, καθώς αυτό ήταν το κατ’ ανώτατο όριο.

Κάθε δικαιούχος δικαιούνταν επιδότηση ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία αντιστοιχούσε  στην υπολογισθείσα βάσει της οριζόμενης  τιμής λίτρου.

Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζονταν η τιμή 1,16 ευρώ ανά λίτρο.

Για τις περιπτώσεις των οικισμών που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης λαμβάνονταν ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγονταν ο οικισμός. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που δεν συμπεριλαμβάνονταν κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης   λαμβάνονταν ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγονταν  ο οικισμός. Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου λαμβάνονταν υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνταν επίδομα θέρμανσης, εφόσον πληρούσαν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχονταν έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υπέβαλαν ξεχωριστή φορολογική δήλωση (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και είχαν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχονταν σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, που αναγράφονταν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερέβαινε το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Exit mobile version