Επίδομα θέρμανσης: Ποιες αλλαγές έρχονται φέτος στην καταβολή του σύμφωνα με τον Σκυλακάκη

επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου  2024-2025.

Όπως είπε σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, «θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες  η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης  που είναι κοινή με εμάς και  του  υπουργείου Οικονομικών» και ξεκαθάρισε πως το επίδομα θα αφορά όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό. Θα υπάρξει μια διαφορά 25% μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίου συμπλήρωσε.

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός του ποσού και η καταβολή

Και συνέχισε λέγοντας πως το ποσό του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή που διαμένει ο δικαιούχος  αλλά και από το πόσα μέλη απαρτίζεται το νοικοκυριό του. Το τελικό ποσό του επιδόματος θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Υπενθύμισε δε πως το επίδομα υπολογίζεται με βάση τις βαθμοημέρες που έχει μια περιοχή της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρει πως στην Αττική και συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη οι βαθμοημέρες είναι 0,33 ενώ στους Θρακομακεδόνες μπορεί να είναι κοντά στο 0,60.

Επίσης επεσήμανε πως τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης  θα είναι από 100 ευρώ με 1.000 ευρώ.  «Φέτος θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο επίδομα.  Αυτή είναι η εξής: το επίδομα θα δοθεί σε 2 δόσεις : η μεγάλη θα είναι στην αρχή … δηλαδή τον Δεκέμβριο όπου θα δοθεί το 60% όλης της περιόδου και η δεύτερη δόση του επιδόματος  θα δοθεί απολογιστικά στο τέλος της περιόδου .Εκεί θα λάβουμε υπόψιν μας για πρώτη φορά  το πόσο κρύο  θα κάνει αυτόν τον χειμώνα σε αυτά τα 12 χιλιάδες  σημεία ».

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα αλλάξουν φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είπε, πως αυτό δεν θα συμβεί και πως θα ισχύσουν και φέτος αυτά που ίσχυαν και πέρυσι.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο επίδομα σημείωσε.  Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε πως το θέμα της αλλαγής εισοδηματικών κριτηρίων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Είναι μια κουβέντα που κάνουμε με το υπουργείο Οικονομικών .. όταν θα υπογράψουμε τη σχετική ΚΥΑ .Αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα .Κάθε τόσο θα πρέπει να υπάρχει μια προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων .Αλλά το πότε θα πρέπει να γίνεται αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών » σημείωσε.

Για το πρόγραμμα επιδότησης αναφορικά με τις αντλίες θερμότητας

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης  για τις αντλίες θερμότητας. «Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι να φύγει το πετρέλαιο θέρμανσης σταδιακά ως μέσο θέρμανσης και να αντικατασταθεί κατά κύριο λόγο από αντλίες θερμότητας .Αυτό είναι η βασική τάση που υπάρχει στη Ευρώπη .Υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης και θα βγει ένα καινούργιο που θα είναι αποκλειστικό για αντλίες θερμότητας».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version