Επίδομα θέρμανσης 2024-2025: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και ποιοι θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα

επίδομα

Εντός του μήνα ή τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της AAΔΕ ( https://www.aade.gr/mythermansi) για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2024-2025. Η εν λόγω πλατφόρμα υπολογίζεται να κλείσει προς τις αρχές Δεκεμβρίου 2024 και βασική προϋπόθεση για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα είναι να υποβάλλουν αίτηση σε αυτή. 

Παράλληλα επισημαίνεται πως τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θα κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 1.000 ευρώ και πως αυτό θα  αφορά σχεδόν 1.300.000 νοικοκυριά.  Πάντως η πλειονότητα των δικαιούχων θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ με 800 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο αυτού θα φτάνει τα 1.000 ευρώ για εκείνους που διαμένουν κυρίως  σε περιοχές της χώρας όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες και επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα. Δηλαδή το επίδομα αυτό  θα είναι προσαυξημένο κατά 25%.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται από τον προσεχή Δεκέμβριο σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

2. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ. Το μέγιστο όριο ανέρχεται στα 800 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

3. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί και πάλι στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) να φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ). Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα για οικογένειες με 2 παιδιά:

4. Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος έχουν ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο ανέρχεται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο φθάνει στις 24.000 ευρώ συνολικά. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται στις 27.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Έτσι, τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες διαμορφώνονται ως εξής:

5. Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους ανέρχεται στις 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους, το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ.

Οι πίνακες

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει παρακάτω τους πίνακες:

Α. Με τα ποσά επιδόματος θέρμανσης  για τους δικαιούχους  που κατοικούν στους μεγαλύτερους  δήμους της χώρας για την περίοδο  2024-2025:

 

Β. Με τα ποσά επιδόματος θέρμανσης  για τους δικαιούχους  που κατοικούν στους 50 οικισμούς της χώρας  με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες της περιόδου  2024-2025:

 

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τιμή διατίθεται από σήμερα

Η  τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,20 ευρώ το λίτρο. Υπενθυμίζεται πως η διάθεση του ξεκίνησε από χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024. Το εύρος αυτό αφορά σε όλη τη χώρα, με τους αρμόδιους αναλυτές να εκτιμούν πως στην Αττική το εν λόγω καύσιμο θα πωλείται περίπου 1,16-1,17 ευρώ το λίτρο, ενώ κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο θα είναι η τιμή του σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας (π.χ. στα νησιά).

Και αυτό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή, στις 13/10/2023, όταν ξεκίνησε η διάθεσή του, διαμορφωνόταν σε 1,36 ευρώ/λίτρο στην Αττική, ενώ 1,39 ευρώ/λίτρο ήταν ο μέσος όρος πανελλαδικά. Και στο τέλος της σεζόν, συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου 2024, όταν ολοκληρώθηκε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή του ήταν 1,31 ευρώ για την Αττική και 1,33 ευρώ ο μέσος πανελλήνιος όρος.

Η εικόνα που έχουν οι φορείς της αγοράς είναι ότι δεν έχει γίνει αποθεματοποίηση, από πλευράς καταναλωτών, από την περασμένη σεζόν. Γι’ αυτό και εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές παραγγελίες, ήδη, από τις πρώτες ημέρες της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Οι παραγγελίες εξαρτώνται από τη δυναμικότητα κάθε νοικοκυριού και από το κατά πόσο πιέζονται από άλλες υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν (π.χ. σούπερ μάρκετ, ενοίκια, φροντιστήρια, λογαριασμοί, κ.λπ.).

 

Exit mobile version