Εκτός από τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ αναμένεται να μείνουν το επόμενο διάστημα αρκετοί δικαιούχοι καθώς μπήκαν νέα εισοδηματικά κριτήρια για την κινητή και την ακίνητη περιουσία.
Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο MEGA o φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης. «Θα υπάρξουν κόφτες στη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος .Υπάρχει η κινητή περιουσία που ουσιαστικά εννοούμε αυτοκίνητα, δίκυκλα, καταθέσεις και μετοχές/ ομόλογα. Αλλά θα ελέγχεται και η ακίνητη περιουσία δηλαδή σπίτια, αγροτεμάχια και οικόπεδα» σημείωσε και εξήγησε τι σημαίνει το ότι έχουν μπει ως κριτήρια η κινητή και η ακίνητη περιουσία στη χορήγηση του επιδόματος. Εάν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα και κληρονομήσει φέτος ένα σπίτι από τον πατέρα του ή τον παππού του τότε μπορεί να χάσει το επίδομα και να μην το λάβει όπως πέρυσι τόνισε με έμφαση. Και συνέχισε λέγοντας πως το επίδομα παιδιού μπορεί να το πάρει κάποιος που έχει πιο υψηλό εισόδημα από κάποιον άλλο πολίτη. «770.000 είναι συνολικά οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. Στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα γνωστοποιηθεί ο αριθμός των κινητών και ακίνητων περιουσιών που θα μπει ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος » είπε μεταξύ άλλων.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Επίδομα παιδιού: Τι αλλάζει από το 2025 στα ποσά
- Το επίδομα θα αυξηθεί στα 45 ευρώ ανά κάθε τέκνο από 28 ευρώ που είναι σήμερα
- Το επίδομα θα αυξηθεί στα 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.
1η κλίμακα
Η κλίμακα αυτή αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Ενδεικτικά σημειώνεται πως ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
-Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.