Επίδομα παιδιού: Στις 20 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις-Ποιες αλλαγές έρχονται

επίδομα παιδιού

Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου στις 8 π.μ θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή νέων αιτήσεων των πολιτών αναφορικά με τη χορήγηση  του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε στο idika.gr είτε στο opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet και η πλατφόρμα για το επίδομα θα κλείσει στις 15 Ιανουαρίου 2025 στις 6μμ.

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα τα εξής:

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.
Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή της αίτησης Α21, ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένας νέος οδηγός για το επίδομα παιδιού δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΑ μέσω της ιστοσελίδας του.Αναλυτικά:

1.Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;

α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.

β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.

γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών Πρόνοιας για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ την χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και από αυτά να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας.

δ) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ 3 του άρθρου 20 του παρόντος Κανονισμού, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων.

Εκτός από τα ανωτέρω, υποβάλλεται επιπλέον, εφόσον απαιτείται, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία δικαιούχου:

α) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.

γ) Άδεια διαμονής, για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, για πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.

δ) Άδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας με ένδειξη «Πρόσφυγας» ή «Επικουρική Προστασία».

ε) Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

στ) Κοινοτικό έντυπο για χρόνο διαμονής σε χώρα Ε.Ε. ή ηλεκτρονικά δομημένο έγγραφο – SED της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλεια – EESSI – ή αντίγραφο δήλωσης φόρου εισοδήματος του/των έτους/ετών της πενταετίας που διέμενε σε χώρα της Ε.Ε.

Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.

-Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία (α) και (δ) της παρ. 1 παρέχονται από τις Αρχές της χώρας, της οποίας είναι υπήκοοι, και αν αυτό είναι αδύνατον, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά την κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος, π.χ. ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων.

-Το αρμόδιο όργανο χορήγησης των επιδομάτων μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία δύο (2) μηνών για την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν ηλεκτρονικά ή/και εγγράφως. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στον φάκελο.

-Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η πράξη έγκρισης ανακαλείται οποτεδήποτε. Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην πράξη-απόφαση ανάκλησης που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Ο.Π.Ε.Κ.Α.

– Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται ηλεκτρονικό ή/και φυσικό αρχείο φακέλων και δικαιολογητικών.

2.Πού μπορώ να ζητήσω βοήθεια για να διαπιστώσω αν είμαι δικαιούχος του επιδόματος και για τον τρόπο υποβολής του;

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ – Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης – Μπορείτε να βρείτε όλα τα βήματα που θα κληθείτε να κάνετε για να φτάσετε ως την υποβολή της αίτησης σας.

Αναλυτικότερα όμως και εδώ:

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.­­­­

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022, αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνον όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση. Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης. Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας. Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά. Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή. Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης. Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Οι αλλαγές

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα αναπροσαρμοστούν  προς πάνω τα ποσά του επιδόματος παιδιού.  Αναλυτικά, το ποσό του επιδόματος παιδιού:

Ωστόσο, η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού θα ενοποιηθεί με τη δεύτερη. Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα της τρίτης κλίμακας θα αυξηθεί στα 45 ευρώ ανά τέκνο από 28 ευρώ που είναι σήμερα και στα 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Αναλυτικά:

Παράλληλα επισημαίνεται πως οικογένειες που:

 

 

Exit mobile version