Quantcast
Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί η 4η δόση για το 2024 και ποιες αλλαγές έρχονται μετά την Πρωτοχρονιά - enikonomia.gr
share

Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί η 4η δόση για το 2024 και ποιες αλλαγές έρχονται μετά την Πρωτοχρονιά

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της τέταρτης μηνιαίας δόσης (Ιουλίου -Αυγούστου) του επιδόματος παιδιού για το 2024 στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή αυτή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου  και θα αφορά εκείνους στους οποίους η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί.

Επίσης επισημαίνεται πως δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες,
  • Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
  • Πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
  • Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες,
  • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
  • Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
  • Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
  • Πολίτες άλλων κρατών.

Ενώ η  πέμπτη διμηνία δόση θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η έκτη δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Επίδομα παιδιού: Ποιες αλλαγές έρχονται  μετά την Πρωτοχρονιά

Δεν αναμένεται να λάβουν από το νέο έτος το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ αρκετοί δικαιούχοι επειδή θεσπίστηκαν νέα εισοδηματικά κριτήρια για την κινητή και την ακίνητη περιουσία

«Θα υπάρξουν κόφτες στη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος .Υπάρχει η κινητή περιουσία που ουσιαστικά εννοούμε αυτοκίνητα, δίκυκλα, καταθέσεις και μετοχές/ ομόλογα. Αλλά θα ελέγχεται και η ακίνητη περιουσία δηλαδή σπίτια, αγροτεμάχια και οικόπεδα» σημείωσε  πρόσφατα ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης και εξήγησε τι σημαίνει το ότι έχουν μπει ως κριτήρια η κινητή και η ακίνητη περιουσία στη χορήγηση του επιδόματος. Εάν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα και κληρονομήσει φέτος ένα σπίτι από τον πατέρα του ή τον παππού του τότε μπορεί να χάσει το επίδομα και να μην το λάβει όπως πέρυσι τόνισε με έμφαση. Και συνέχισε λέγοντας πως το επίδομα παιδιού μπορεί να το πάρει κάποιος που έχει πιο υψηλό εισόδημα από κάποιον άλλο πολίτη. «770.000 είναι συνολικά οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. Στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα γνωστοποιηθεί ο αριθμός των κινητών και ακίνητων περιουσιών που θα μπει ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος » τόνισε με έμφαση.

Επίσης από το 2025  θα αυξηθεί και το ποσό  του επιδόματος του παιδιού που θα χορηγείται στους δικαιούχους. Μάλιστα η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται σε μια. Αναλυτικά:

3η εισοδηματική κλίμακα

Το επίδομα θα αυξηθεί στα 45 ευρώ ανά κάθε τέκνο από 28 ευρώ που είναι σήμερα

Το επίδομα θα αυξηθεί στα 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

1η κλίμακα

Η κλίμακα αυτή αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

-Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.