Quantcast
Επίδομα μητρότητας: Στα σκαριά αύξησή του για 5.000 δικαιούχους - Οι μητέρες που θα επωφεληθούν - enikonomia.gr
share

Επίδομα μητρότητας: Στα σκαριά αύξησή του για 5.000 δικαιούχους – Οι μητέρες που θα επωφεληθούν

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται πολυνομοσχέδιο στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αύξηση επιδόματος  μητρότητας σε περισσότερες από 5.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες προκειμένου να διορθωθεί η αδικία μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών μητέρων.

Συνεπώς σχεδόν 5.000 ελεύθερες επαγγελματίες θα λάβουν τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού μηνιαίως και για διάστημα 9 μηνών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος  εκτιμάται πως είναι στα  40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως σήμερα χορηγείται επίδομα μητρότητας ύψους 150 ευρώ για διάστημα 4 μηνών σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αγρότισσες.  Ενώ επίδομα για 9 μήνες σε ύψος που ισούται με τον κατώτατο μισθό λαμβάνουν μόνο οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και όχι οι  μητέρες ελεύθεροι επαγγελματίες (έμποροι, επιτηδευματίες, επιστήμονες κ.α.) και οι αγρότισσες.

Το επίδομα 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες δικαιούνται επίδομα, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.  Το ίδιο επίδομα μπορεί να δοθεί και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως 2 ετών.

Για να χορηγηθεί όμως το επίδομα αυτό στις μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να υπάρχει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού,
  • Και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Συνεπώς εάν η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε δικαιούται να λάβει το επίδομα μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.