Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις πληρωμές

επίδομα μητρότητας

Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα προβλήματα που προέκυψαν αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.

«Παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο λογισμικό της ΔΥΠΑ για το επίδομα μητρότητας. Διορθώθηκε αυτό. Και ήδη από χθες έχουν αρχίσει να καταβάλλονται και πάλι τα ποσά του επιδόματος μητρότητας.  Και εγώ παίρνω κάποια τηλέφωνα για αυτό το πράγμα προκειμένου να μην δημιουργείται πανικός .Ο νόμος γράφει σαφέστατα πως από ποια ημέρα και μετά πληρώνεται κανονικά αυτό το επίδομα μητρότητας» είπε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου αναφερόμενος στο θέμα του επιδόματος της μητρότητας.

Παράλληλα διευκρίνισε πως όσοι « είναι μέσα στο όριο θα πάρουν κανονικά όλο το ποσό του επιδόματος μητρότητας ».

Και μίλησε εκτενώς για το τι ίσχυε μέχρι τώρα για το επίδομα μητρότητας. « Παλαιότερα τα επιδόματα μητρότητας δίνονταν κυρίως σε μισθωτές του δημοσίου τομέα αλλά  υπήρχαν και οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το επίδομα αυτό το επεκτείναμε. Αυτό έγινε στην προηγούμενη Βουλή. Το επίδομα το επεκτείναμε να είναι για 9 μήνες όπως είναι και το αντίστοιχο του δημοσίου τομέα .Τώρα αυτό που κάναμε είναι Ότι το επεκτείναμε  και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες που είναι για διάστημα 9 μηνών στο ύψος του κατώτατου μισθού. » σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Επίδομα μητρότητας: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε 

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες.  Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.

Εάν όμως η δικαιούχος δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, τότε εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.
Exit mobile version