Quantcast
Επίδομα μητρότητας: Έρχεται νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

Επίδομα μητρότητας: Έρχεται νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται  νέα υπουργική απόφαση του  υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  για την καταβολή επιδόματος μητρότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

«Έρχεται σύντομα, μπορεί και εντός της ημέρας, η υπογραφή ακόμα μιας υπουργικής απόφασης που αποκαθιστά ακόμη μια αδικία για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Υπήρχαν κάποιες κατηγορίες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν λάμβαναν επίδομα μητρότητας και την επέκταση που είχε γίνει το 2022. Είναι θέμα ωρών ότι θα υπογραφεί και αυτή η υπουργική απόφαση. Επαναλαμβάνω, για μισθωτές εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε τράπεζες και ΔΕΚΟ που δεν είχαν πάρει την επέκταση, θα το πάρουν αναδρομικά από το 2022», γνωστοποίησε ο  Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα

Για το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές

Επίσης μίλησε για το επίδομα μητρότητας που παίρνουν οι μισθωτές εργαζόμενες.  «Οι μισθωτές του δημόσιου τομέα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές για ένα διάστημα. Οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν τις αποδοχές τους για τέσσερις μήνες και μετά πέρυσι, επεκτάθηκε από 6 μήνες σε 9 μήνες το δικαίωμα του επιδόματος μητρότητας που αντιστοιχεί στον εκάστοτε κατώτατο μισθό και είχαμε την κατηγορία των μη μισθωτών και των αγροτισσών, οι οποίες δεν ελάμβαναν μετά τη γέννηση του παιδιού τίποτα. Ήταν πραγματικά στο μηδέν», τόνισε ο κ. Μηλαπίδης.

Στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, όπως ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, προβλέφθηκε το επίδομα μητρότητας να επεκταθεί για πρώτη φορά και σε αυτές τις κατηγορίες, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας. Αντιστοιχεί πάλι σε εννέα μήνες επί τον κατώτατο, τον καινούργιο, που είναι τα 830 ευρώ.

«Είναι μια παροχή η οποία είναι καθ’ όλα δίκαιη και πρέπει το σύνολο των κυριών που γίνονται μητέρες να την λαμβάνουν, γιατί ακριβώς περιλαμβάνει τη στήριξη στους πρώτους κρίσιμους μήνες του παιδιού. Θυμίζω ότι αυτό το επίδομα είναι μεταβιβάσιμο για επτά μήνες και στον πατέρα, σε περίπτωση που ο πατέρας επιθυμεί να μην εργαστεί για να μείνει με το παιδί. Είναι κρίσιμο για τον πυρήνα της οικογένειας, αυτοί οι πρώτοι μήνες οι γονείς να είναι κοντά. Δεν είναι η λύση για το δημογραφικό προφανώς. Ανήκει σε ένα πλέγμα άλλων διατάξεων, υπάρχει το επίδομα γέννησης παιδιού, θυμίζω ότι κάθε οικογένεια, κάθε παιδί που γεννιέται έχει δικαίωμα στα 2.000 ευρώ. Υπάρχει τώρα το επίδομα μητρότητας που έρχεται μετά τη γέννα. Υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως το ολοήμερο σχολείο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχουμε δρόμο, για να φτιάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, ούτως ώστε ένα νέο ζευγάρι, οι άνθρωποι οι οποίοι θα υιοθετήσουν παιδιά, να ξέρουν ότι η πολιτεία φτιάχνει ένα πλαίσιο υποστήριξης για να μεγαλώσουν τα παιδιά με καλές συνθήκες. Είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά. Νομίζω ότι όσοι έχουν παιδιά και όσοι δεν έχουν καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά θέλουν και χρόνο και χρήμα, αλλά κυρίως προϋποθέσεις να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης.

Διευκρίνισε ακόμα, ότι καθώς πρόκειται για παροχή ασφαλιστικού χαρακτήρα και υπάρχουν κάποιες εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δικαιούχοι της παροχής είναι οι γυναίκες που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. «Είναι δύο οι προϋποθέσεις. Οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες μέχρι να γεννήσουν δικαιούνται από τον ΕΦΚΑ την άδεια κύησης και λοχείας. Αυτό είναι περίπου για τέσσερις μήνες, είναι ένα ποσό. Πρέπει να έχουν πάρει αυτό το ποσό, να είναι ασφαλιστικά ενήμερες ούτως ώστε μετά τη γέννα να μπορέσουν να απολαύσουν και το νέο επίδομα μητρότητας, που όπως είπαμε είναι περίπου 7.500 ευρώ το χρόνο, είναι 830 ευρώ επί εννέα μήνες. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ενήμερος, μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει το όποιο χρέος και μετά θα πάρει την παροχή» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Μηλαπίδης. Όπως είπε, το εν λόγω επίδομα έχει γίνει όσο πιο ευέλικτο γίνεται για να μπορεί να υποστηριχθεί η μητρότητα και η γονεϊκότητα.

«Θυμίζω ότι το μέτρο θα ισχύσει για όσες κυρίες έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24 Σεπτεμβρίου του 2023. Έχει μια αναδρομικότητα. Έχουμε πει ότι η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της ΔΥΠΑ και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει απόλυτα χωρίς γραφειοκρατία. Αν τις πρώτες δύο μέρες, επειδή το ενδιαφέρον είναι έντονο, υπάρξει κάποια πίεση, νομίζω ότι σταδιακά θα απορριφθεί», συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.