Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνιους ανέργους

επίδομα ανεργίας

Σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας φαίνεται πως επεξεργάζεται η ΔΥΠΑ. Για το θέμα αυτό μίλησε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης στην εφημερίδα “Καθημερινή”. «Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι το επίδομα ανεργίας να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε πως  «εξετάζουμε πως θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση του εισοδήματος, ανάλογα με το ασφαλιστικό βίο του ανέργου, τα έτη εργασίας και τα ένσημα που έχει πληρώσει, τις εισφορές ασφάλισης κατά της ανεργίας κ.α».

«Σε μια όμως περίπτωση δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος ανεργίας » ξεκαθάρισε ο κ. Πρωτοψάλτης. Αντίθετα εκτίμησε πως το αυξημένο και κλιμακούμενο επίδομα ανεργίας θα μπορεί να στηρίξει πιο αποτελεσματικά όσους βρέθηκαν χωρίς δουλειά  καθώς τους πρώτους μήνες θα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και θα μειώνεται σταδιακά.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη η ΔΥΠΑ με τεχνητή βοήθεια  από τον ΟΟΣΑ μελετάει τρόπους και διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν  να διευρύνουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων  και ιδιαίτερα όσων ανέργων έχουν πάνω από 12 μήνες και έως 24 μήνες ανεργίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το 55% του βασικού ημερομισθίου  ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουν εργαστεί και πόσες εισφορές έχουν πληρώσει. Έτσι για παράδειγμα εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινάει τους πρώτους μήνες της καταβολής του από τα υψηλότερα επίπεδα -πιο κοντά στον βασικό μισθό σε επίπεδο αναπλήρωσης -και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Τι θα αλλάξει στο επίδομα για μακροχρόνιους ανέργους

Όσον αφορά το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας αυτό που έχει διαπιστωθεί  είναι ότι το λαμβάνουν δικαιούχοι  καθώς δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια τα οποία όμως αφορούν τo φορολογικό έτος  έτος κατά το οποίο ο άνεργος εργαζόταν.. Σε αυτή τη βάση ο κ.Πρωτοψάλτης είπε πως  εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης τους στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά. Αυτό θα ισχύσει κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας. Βέβαια τίποτα δεν έχει “κλειδώσει” ακόμη καθώς απαιτούνται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη ώστε η μεταρρύθμιση να έχει σωστή  στόχευση και αποτελεσματικότητα.  Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εκτιμάται ότι η ΔΥΠΑ θα έχει καταλήξει στο πλέον πιθανό σενάριο με κάποιες  βασικές  εναλλακτικές προκειμένου να υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα και αφού αξιολογηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου να προωθηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version