ΕΝΦΙΑ: Οι παγίδες που “φουσκώνουν” τον τελικό λογαριασμό

ΕΝΦΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για να διορθώσουν τα λάθη που φούσκωσαν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ δίνει η εφορία στους ιδιοκτήτες. Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει ανακρίβειες και παραλείψεις στην περιουσιακή κατάστασή τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 στην πλατφόρμα που θα ανοίξει προς τα τέλη Απριλίου. Αναλυτική λίστα με τις παγίδες που επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Πώς πρέπει να δηλώνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι αποθήκες, τα πάρκινγκ, τα κτίσματα σε αγροτεμάχια, τα κενά ή ημιτελή ακίνητα και τα στοιχεία για την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν πληρώσουν τον φετινό λογαριασμό έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η πλατφόρμα του Ε9 για τροποποιητικές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Απριλίου, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης. Ετσι, ακόμα και τώρα, εφόσον εντοπίσουν λάθη, μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα, ώστε να μειωθεί το ποσό που θα πληρώσουν. Εφόσον από την τροποποιητική δήλωση που θα υποβληθεί προκύπτει ποσό έκπτωσης, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο διορθώνονται περίπου 900.000 δηλώσεις Ε9.

Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται λάθη και πρέπει να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα των ακινήτων, αλλά και να μειωθεί το τελικό ποσό του φόρου που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις επιφέρουν η παλαιότητα των κτισμάτων όσον αφορά τη φορολογητέα αξία που επιβαρύνονται με προσαυξημένο ΕΝΦΙΑ, ο τρόπος φορολόγησης των κενών ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και λοιπών κτισμάτων και ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος κάθε φορολογούμενου ιδιοκτήτη, προκειμένου να κριθεί αν αυτό είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο από το όριο εισοδήματος που ισχύει για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον φόρο.

Τα λάθη

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που οδηγούν σε αύξηση του ποσού του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα, καθώς και με το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., φορολογούνται με έκπτωση 90%, ενώ τα ημιτελή κτίσματα με έκπτωση 60%. Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, τα περισσότερα λάθη στους κωδικούς Ε9 που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορούν στα εξής:

1. Την αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι, σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά. Εφόσον εντοπιστούν λάθη, πρέπει απαραιτήτως να διορθωθούν οι ανάλογοι κωδικοί. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17), αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ), τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

2. Τα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

3. Τα στοιχεία των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.

4. Τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά, αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε οι ιδιοκτήτες πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο. Συχνά δηλώνονται οι υπόγειες επιφάνειες των ακινήτων ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τους κύριους χώρους του ακινήτου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγράφονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

5. Τους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας, τότε θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019 όσο και για τα προηγούμενα έτη.

6. Τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ωστόσο, αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτε- λές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής. Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε και τις ακόλουθες ενδείξεις: Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99, που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα». Στη στήλη 30 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ αν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης ΝΑΙ στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

7. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

8. Έτος άδειας: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Τρόποι πληρωμής

Οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

Επιστροφή

Όσοι φορολογούμενοι περιμένουν από πέρυσι να λάβουν επιστροφή φόρου μπορούν, πληρώνοντας τον ΕΝΦΙΑ έως τις 19 Απριλίου, να τη λάβουν ολόκληρη. Διαφορετικά, θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές τους. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

– Τις 18 Απριλίου μέσω web banking.

– Τις 19 Απριλίου μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Exit mobile version