Του Τάσου Δασόπουλου
ΕΝΦΙΑ στα ερείπια του περσινό σεισμού της Κεφαλονιάς και αυτά του προπέρσινου σεισμού που χτύπησε την Φθιώτιδα και την Φωκίδα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών αφού απλούστατα η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων που προβλέπονταν από την σχετική τροπολογία του νόμου 4223 /13 ίσχυε μόνο για το 2014!
Η απαλλαγή αφορούσε το σύνολο των κτισμάτων του νησιού ανεξάρτητα αν είχαν ή όχι υποστεί ζημιές για το σεισμό.
Μάλιστα η τροπολογία του νόμου για το ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε πριν από την εφαρμογή του, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, απάλλασσε εκτός από τα χτίσματα και τα οικόπεδα που αντιστοιχούν σε αυτά.
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου κανείς δεν θυμήθηκε να ανανεώσει την απαλλαγή τουλάχιστον για τα ακίνητα που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο ακόμη να κατοικηθούν.
Τα ακίνητα λοιπόν που έμειναν άθικτά από τον σεισμό είναι θεμιτό να πληρώσουν κανονικά το ενιαίο φόρο ακινήτων του 2015.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα (κίτρινα ή κόκκινα) και δεν έχουν προλάβει μέσα στην κρίση να επιδιορθωθούν ή να γκρεμιστούν για να χτιστούν νέα.
Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων σπιτιών των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας που παραμένουν με τις ρωγμές από το 2013 Αυτά είχαν σχεδόν ξεχαστεί και από την περσινή τροπολογία του ΥΠΟΙΚ και φρόντισαν να τα θυμίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών ώστε και αυτά να λάβουν την ετήσια απαλλαγή…
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρεται συχνά πυκνά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ δηλώνοντας σαφώς ότι για φέτος τουλάχιστον ο καταλογισμός του φόρου θα είναι παρόμοιος με πέρσι και με στόχο έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ το χρόνο.
Το περίεργο είναι γιατί στην νομοθετική λαίλαπα των προηγούμενων εβδομάδων δεν θυμήθηκε κανείς να δώσει άλλο ένα χρόνο απαλλαγή στα σεισμόπληκτά ακίνητα με δεδομένο μάλιστα ότι το κόστος της απαλλαγής για το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς και των σεισμόπληκτων της Φθιώτιδας και της Φωκίδας δεν υπερβαίνει τα 20 εκ ευρώ.
Πάντως από τώρα το υπουργείο οικονομικών εξετάζει τις αλλαγές που θα γίνουν το 2016 ώστε η μείωση των αντικειμενικών αξιών να μην έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση των εσόδων του φόρου τα οποία σύμφωνα με την υποχρέωση του μνημονίου θα πρέπει να παραμείνουν τα 2,65 δις ευρώ.
Τα δύο σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ
Το πρώτο είναι η αύξηση των συντελεστών του φόρου σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και παράλληλα την μείωση των συντελεστών στις μικρές περιουσίες ακίνητα μεγάλης παλαιότητας.
Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει μια ποιο «οριζόντια» λύση με μείωση των αφορολόγητου για όλους και αύξηση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.