Εκτός λειτουργίας έως τις 12:00 θα βρίσκεται η εφαρμογή Ε9- ΕΝΦΙΑ, όπως γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ. Συνεπώς μετά την παραπάνω ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ και χωρίς έκπτωση, είτε σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με παρακάτω χρονοδιάγραμμα:
- Μέχρι τη Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 θα πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση
- Μέχρι τη Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να εξοφληθεί η 2η δόση
- Μέχρι τη Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023 θα πρέπει να καταβληθεί η 3η δόση
- Mέχρι τη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 θα πρέπει να εξοφληθείτην4η δόση
- Μέχρι τη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να πληρωθεί η 5η δόση
- Μέχρι τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 θα πρέπει να εξοφληθεί η 6η δόση
- Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση Πέμπτη
- Μέχρι 29 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να εξοφληθεί η 8η δόση Παρασκευή
- Μέχρι τη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 9η δόση
- Μέχρι τη Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 10η δόση
Οι δύο εναλλακτικές επιλογές για να πληρώσετε τον νέο φόρο
Δύο εναλλακτικές επιλογές έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν το νέο ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι εξής:
- Πρώτη επιλογή: Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και μετά ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.
- Δεύτερη επιλογή: Η ένταξη του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο. Διευκρινίζεται πως όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5% ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Ε9 για τις διορθώσεις
Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ. Αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντόπισαν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και θέλουν να τα διορθώσουν. Παράλληλα επισημαίνεται πως η διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 και μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Διευκρινίζεται πως εάν από τη τροποποιητική δήλωση Ε9 που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου προκύψει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε η αρμόδια Εφορία θα του ζητήσει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές πριν προχωρήσει στην έκδοση του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΕΝΦΙΑ.
Πότε γίνεται άμεσα η εκκαθάριση του φόρου μετά την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων
Άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις. Αναλυτικά:
- Εάν δεν προκύψει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, τότε η εκκαθάριση γίνεται άμεσα και ο υπόχρεος μπορεί να εκτυπώσει τη νέα πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
- Εάν προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα υπό προϋποθέσεις, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει έλεγχος από την αρμόδια εφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
- Οι πολίτες μπορούν από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσουν την προσωρινή δήλωση Ε9 που έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. Όταν προσκομίσουν οι πολίτες τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., τότε η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου. Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., τότε οι πολίτες μπορούν να την ακυρώσουν.