Quantcast
Ενεργειακή «ομπρέλα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Ενεργειακή «ομπρέλα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Αναχώματα σε μια ενεργειακή κρίση διαρκείας που πυροδοτείται περαιτέρω από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και απειλεί με υπέρμετρες επιβαρύνσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητεί η κυβέρνηση.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Με σενάρια τρόμου για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς να πλανώνται πάνω από την αγορά, το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου προβλέπει παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, όπως η επιτάχυνση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών, ενώ η κυβέρνηση προσβλέπει και σε μια ευρωπαϊκή παρέμβαση με τη σύσταση ενός Eιδικού Eυρωπαϊκού Tαμείου Ενέργειας για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, εξετάζεται οι επιδοτήσεις να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά να διαφοροποιούνται ανά κλάδο, ανάλογα με το ενεργειακό κόστος της καθεμίας.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αιτηθεί γι’ αυτό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και αναμένει έγκριση προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο στήριξης.

Σε ό, τι αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση.

Σε πρώτη φάση, την προσεχή εβδομάδα, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τη νέα επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη, στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που μπορούν να λάβουν τα κράτη-μέλη για να ανακουφίσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους από την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενισχύσεις θα διατηρηθούν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο των καυσίμων, θα θεσπιστεί ανώτατο πλαφόν στα κέρδη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ως ανώτατο όριο θα θεσπιστεί αυτό που είχαν οι εταιρείες τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν καν δηλαδή εκδηλωθεί το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά.

Θα αφορά, μάλιστα, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Στα καύσιμα ο περιορισμός θα ξεκινά από τα διυλιστήρια και θα φτάνει έως τα πρατήρια. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται, καθώς έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη έφτασε από 1,730 ευρώ/λίτρο σε 1,912 ευρώ/λίτρο, ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπερνά τα 2 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,607 ευρώ/ λίτρο, από 1,481 ευρώ/λίτρο που ήταν τον Νοέμβριο.

Στο οικονομικό επιτελείο εξέτασαν το τελευταίο διάστημα και πάλι το θέμα της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης ή του ΦΠΑ, ωστόσο μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νέα δεδομένα

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη εξαίρεσης από τα δημοσιονομικά ελλείμματα των δαπανών για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση τα νέα δεδομένα, θα απαιτηθούν μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ενισχύσεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των τιμών στις αγορές.

Υπάρχει η ανησυχία ότι το άλμα που κάνει τα τελευταία 24ωρα το φυσικό αέριο δείχνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αερίου μπορεί να παγιωθούν σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τις τιμές ρεύματος στη χονδρική κοντά στα 300 ευρώ/ MWh. Την περασμένη Τετάρτη, η τιμή πώλησης του ρεύματος στη χονδρική ήταν 254,94 ευρώ. Στην περίπτωση που διατηρηθεί το φυσικό αέριο σε επίπεδα πέριξ των 130 ευρώ, η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα θα ανέλθει στα 300 ευρώ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.