Quantcast
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού: Αυτά είναι τα νέα ποσά μετά τις αυξήσεις - enikonomia.gr
share

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού: Αυτά είναι τα νέα ποσά μετά τις αυξήσεις

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται και επισήμως τα ποσά του  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), του επιδόματος παιδιού και το επιδόματος στέγασης.  Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό:

-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται  από 216 ευρώ  σε 250 ευρώ  και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 ευρώ σε 75 ευρώ  ενώ αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200  ευρώ  σε 216  ευρώ  (αύξηση 8%).

-Το επίδομα στέγασης αυξάνεται  από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

-Το επίδομα παιδιού:  Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μια. Και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ  ανά παιδί σε 45 ευρώ  ανά παιδί και 90 ευρώ  για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ  και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ  μηνιαίως.

Και παρέθεσε ένα παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

-Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που χορηγεί το ΥΚΟΙΣΟ μέσω του ΟΠΕΚΑ η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι «τα επιδόματα είναι μέρος του συνολικού χάρτη της κοινωνικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία. Μετά από μια πολύμηνη στοχευμένη και μεθοδική δουλειά διευρύνουμε την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, του income disregard που ακριβώς ενθαρρύνει την ένταξη όσων συμπολιτών μας μπορούν σε πλήρη οικονομική δραστηριοποίηση, χωρίς να έχουν πλήρη απώλεια της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας».

 

Η έκτακτη ενίσχυση

Έκτακτη ενίσχυση  θα δοθεί το Δεκέμβριο σε 1 εκατ. 186 χιλιάδες δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ:

  • 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
  • 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
  • 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
  • 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ
    Oι επιπτώσεις αλλαγών 

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.