Μέριμνα για τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας ζητεί ο ΑΔΜΗΕ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ ζητεί να υπάρξει μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ενόψει της αυξημένης ζήτησης ρεύματος που αναμένεται τον χειμώνα αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.
Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.
Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.
Οι ανησυχίες
Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Καθημερινή”, σε ετοιμότητα όλες τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη έθεσε ο ΑΔΜΗΕ για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Οι θερμικές μονάδες θα πρέπει να είναι ετοιμότητα για να δουλέψουν στο “φουλ” προκειμένου να καλύψουν περιόδους υψηλής ζήτησης που μπορεί να προκαλέσει πιθανή έντονη κακοκαιρία γι’ αυτό και ο ΑΔΜΗΕ απηύθυνε συστάσεις στους ηλεκτροπαραγωγούς των μονάδων φυσικού αερίου να διασφαλίσουν εγκαίρως συμβόλαια προμήθειας καυσίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις λιγνιτικές μονάδες να διασφαλίσουν ικανά αποθέματα λιγνίτη στις αυλές τους.
Παράλληλα, οι μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν και με εναλλακτικό καύσιμο καλούνται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο, ώστε εάν υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου να διασφαλιστεί συνολική ισχύς 1.790 MW.
Σε ετοιμότητα για επαναλειτουργία βρίσκεται και η Μεγαλόπολη 3 για να συμβάλει στην ευστάθεια του συστήματος ως τελευταία “ρεζέρβα”, όπως έγινε και την περίοδο του καύσωνα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την επαναλειτουργία των μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς που έκλεισαν προ εξαμήνου.
Τον ΑΔΜΗΕ τον προβληματίζει και ανησυχεί η γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε σχέση με την επάρκεια αερίου.
Φαινόμενα καταστρατήγησης του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν με την κρίση της Ουκρανίας , εκτιμάται ότι μπορεί να επανεμφανισθούν και μάλιστα σε μεγαλύτερη ένταση καθώς η κάθε χώρα θα προσπαθεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες.
Ο ΑΔΜΗΕ μάλιστα αναμένεται να εξετάσει μέσα στις επόμενες ημέρες το πλαίσιο για την πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος σε περίπτωση που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας βρεθεί υπό απειλή κατάρρευσης.