Μετά την «ασυλία» που έχει δώσει σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις τώρα το υπουργείο Οικονομικών δίνει μερική ασυλία και σε αυτούς που έχουν συλληφθεί για πλαστά φορολογικά στοιχεία και εικονικά τιμολόγια οι οποίοι έχουν τρεις μήνες να αποδεχθούν την πράξη τους και να πληρώσουν πρόστιμα με έκπτωση έως 50%.
Το περίεργο είναι ότι κάποιες από τις υποθέσεις αυτές βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Με την ψήφιση του νέου ευνοϊκότερου για παραβάσεις φοροδιαφυγής ποινολόγιου τον Οκτώβριο του 2015 ίσχυσε για πρώτη φορά η διάταξη για μικρότερα πρόστιμα σε όλες τις υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια που ήταν σε εκκρεμότητας μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2015.
Ειδικότερα η απόφαση προέβλεπε μικρότερα από 20% έως και 50% πρόστιμα αν οι παραβάτες:
α) αποδεχθούν ότι διέπραξαν τις συγκεκριμένες παραβάσεις, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις αποδοχής στις αρμόδιες φορολογικές αρχές έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 ή εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ενδικοφανής προσφυγή, εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή από την πάροδο της προθεσμίας σιωπηρής απόρριψής της ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί εμπρόθεσμο ένδικο βοήθημα ή μέσο εκ των ανωτέρω αναφερομένων, εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου.
Στις περιπτώσεις που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά δεν έχει ακόμη συζητηθεί ή έχει συζητηθεί και έχει εκδοθεί προδικαστική απόφαση χωρίς να έχει ακόμη γίνει εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης, θα έπρεπε να συνυποβληθεί και σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δικαστηρίου ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί καθώς και δήλωση παραίτησης από το σχετικό δικόγραφο ή δικαίωμα.
β) καταβάλουν, ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης αποδοχής, ή το αργότερο εντός δύο εργασίμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης αποδοχής, το σύνολο της οφειλής που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς.
Ένα χρόνο μετά μια διάταξη δίνει για τις ίδιες υποθέσεις ένα νέο περιθώριο τριών μηνών, σε αυτούς που εμπλέκονται, ώστε να αποδεχθούν την ενοχή τους και να πληρώσουν μικρότερα πρόστιμα.
Πάντως από το πολυνομοσχέδιο απουσίαζε και η διάταξη η οποία υποτίθεται ότι θα περνούσε άμεσα για την επαναφορά των αυτοτελών αποδείξεων για την μη έκδοση αποδείξεων.
Και σε αυτήν την περίπτωση το ποινολόγιο που έγινε νόμος του κράτους τον περασμένο Οκτώβριο, καταργούσε το πρόστιμο των 500 ευρώ για κάθε απόδειξη και επέβαλε ένα αναλογικό πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του αναλογούντα ΦΠΑ σε κάθε μη εκδοθείσα απόφαση.
Το αποτέλεσμα ήταν στη θερινή περίοδο να καταγράφονται έως τώρα υψηλότατα ποσοστά φοροδιαφυγής, ειδικά στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου, οι επιχειρηματίες των οποίων έχουν ως ένα επιπλέον κίνητρο τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.