Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι εργάζονται όλοι με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη φαρέτρα τους με νέα όπλα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των χιλιάδων ασφαλισμένων που περιμένουν σε πολλές περιπτώσεις έως και 4 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη.
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκεται η ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, έτσι ώστε να προχωρήσουν με ταχύτερους οι διαδικασίες και να μοιραστεί ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων σε περισσότερους υπαλλήλους. Ήδη ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει λάβει το πράσινο φως για να εντάξει στο δυναμικό του 86 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ο σχεδιασμός προσλήψεων για το 2021 περιλαμβάνει άλλες 100 προσλήψεις, πάλι με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Στους νέους ανθρώπους που θα ενταχθούν στο υπερταμείο ασφάλισης προστίθενται ακόμα όσοι απασπαστούν από άλλους φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς, αυτοί που θα επιστρατευτουν, δηλαδή οι έμπειροι πρώην υπαλλήλων των ταμείων, αλλά και το προσωπικό που θα αντληθεί από τα επιστημονικά επιμελητήρια.
Από εκεί και πέρα το υπουργείο επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών ολοκληρώνοντας και την μετάβαση του υπερταμείου ασφάλισης στην ψηφιακή εποχή. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα “βήματα” που σήμερα απαιτούνται, αλλά και καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου αιτημάτων που θα λειτουργεί μόνο ψηφιακά και για το οποίος δεν θα απαιτείται χειρόγραφη αίτηση. Σε αυτή τη βάση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων που βρίσκονται στα χιλιάδες ράφια του ΕΦΚΑ. Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ με το καθεστώς αυτό θα ισχύει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο το οποίο θα διευκολύνει όχι μόνος τους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους στα ταμεία.
Στο ίδιο πλέγμα μέτρων βρίσκεται η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων προκειμένου να “ξεμπλοκάρουν” τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κλ.π), αλλά και η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης.