Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Έρχεται νέα τροπολογία-Τι εξετάζεται

Εισφορά

Νέα τροπολογία  για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Βουλή προκειμένου να «θεραπευτούν» οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο μέτρο.

Σημειώνεται δε πως με την εισφορά αυτή εξανεμίζονται οι ετήσιες αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις των ασφαλισμένων και σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται το αρχικό ποσό. Με την τροπολογία αυτή αναμένεται να θεσπιστεί αυτόματος «κόφτης» κρατήσεων όταν με τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ θα μηδενίζεται η αύξηση ή η μείωση που θα προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή. Τη διαφορά αυτή φαίνεται πως θα την καλύπτει ο ΕΦΚΑ και έτσι  ο ασφαλισμένος θα παίρνει ολόκληρη την αύξηση στη σύνταξη του.

Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. « Αναγνωρίζουμε τη στρέβλωση και θα προχωρήσουμε σε διόρθωση» τόνισε πρόσφατα.  Στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η Εισφορά Αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης τότε ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση διευκρίνισε πρόσφατα από την πλευρά του ο ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ΕΑΣ επιβάλλεται σε περισσότερους από 500.000 ασφαλισμένους που σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ Σημειώνεται δε πως  οι παρακρατήσεις που γίνονται στις κύριες συντάξεις  με την Εισφορά Αλληλεγγύης είναι μηνιαίες και διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14%.  Αλλά ΕΑΣ επιβάλλεται  και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Παρακάτω παρατίθενται δύο μέτρα για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου:

Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.690 ευρώ και πάρει αύξηση 2,5% το 2025,

Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ και δεν έχει καθόλου κράτηση ΕΑΣ τότε:

Εάν επικρατήσει το σενάριο και “παγώσει ” αυτή η  κράτηση τότε ο συνταξιούχος θα πάρει τα 35 ευρώτης αύξησης διότι δεν θα του επιβληθεί η ΕΑΣ.

 

 

Exit mobile version