Quantcast
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Έτσι θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς- Όλα όσα αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Έτσι θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς- Όλα όσα αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται και επισήμως “ριζικό λίφτινγκ” στο καθεστώς σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Όπως γνωστοποίησε χθες  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.  για  την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση. «Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό θέλουμε να το διορθώσουμε» δήλωσε η κ. Κεραμέως και αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Τι αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες για τις αλλαγές

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως από την 1η Ιανουαρίου 2025 αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και να ισχύσουν τα εξής:

1.Θα διατηρείται η υφιστάμενη βάση υπολογισμού των εισφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται  επί όλου του ποσού της κύριας σύνταξης.  Αυτό φαίνεται πως θα εφαρμοστεί και στις εισφορές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

2. Θα διατηρούνται οι υφιστάμενες κλίμακες υπολογισμού των εισφορών στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές.

3.Θα μπει “κόφτης” στις μειώσεις που γίνονται λόγω της ΕΑΣ σε κάποιες κύριες συντάξεις. Αυτό θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες μόνο στους ασφαλισμένους που θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξήσεις μεταξύ 2,2% και 2,5% στις κύριες συντάξεις τους.

Οι νέες συντελεστές της ΕΑΣ 

Ωστόσο δεν αποκλείεται στα πρώτα τέσσερα κλιμάκια της ΕΑΣ να αλλάξουν οι συντελεστές και να διαμορφωθούν ως  εξής:

  • 3% να είναι για τις συντάξεις μεταξύ 1.400 ευρώ και 1.700 ευρώ.
  • 4% (από 6%) να είναι για τις συντάξεις  μεταξύ 1.701 ευρώ και 2.000 ευρώ
  • 5% (από 7%) να είναι για τις συντάξεις μεταξύ 2.000 ευρώ και 2.300 ευρώ
  • 6% (από 9%) να είναι για τος συντάξεις  μεταξύ 2.300 ευρώ και 2.600 ευρώ

Αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται πως συζητείται η ΕΑΣ να μειωθεί  κατά 50%.

Τι ισχύει μέχρι τώρα

Διευκρινίζεται πως το μέτρο αυτό θα αφορά μόνον όσους έχουν λαμβάνουν κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ σε μηνιαία βάση / 16.800 ευρώ σε ετήσια βάση και πως η ΕΑΣ επιβάλλεται κλιμακωτά. Ενώ επιπλέον εισφορά σε ποσοστό 3%-10%  πληρώνουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν επικουρική σύνταξη από 300 ευρώ και άνω.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.