Εισφορά Αλληλεγγύης: Έτσι θα μειωθεί η ΕΑΣ για 180.000 συνταξιούχους

Εισφορά

Έρχεται “κόφτης” στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νομοθετική παρέμβαση.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, την παρέμβαση αυτή αναμένεται να φέρει έως το τέλος του έτους το υπουργείο και αυτή θα συμπεριληφθεί σε τροπολογία που θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στη Βουλή. Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό αφορά 180.000 ασφαλισμένους που λαμβάνουν συντάξεις από 1.401 ευρώ έως 1.699 ευρώ και που βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κρατήσεων της ΕΑΣ του 3%.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει «κόφτης» στις συντάξεις της 1ης κλίμακας προκειμένου η αύξηση του 2,5% που θα γίνει το 2025 να μην τις μειώνει, όταν μπαίνουν  ή κινούνται στην κλίμακα της ΕΑΣ  των 1.400 ευρώ με 1.600 ευρώ.

Τα παραδείγματα

Παρακάτω παρατίθενται δύο παραδείγματα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση της ΕΑΣ. Αναλυτικά:

Πρώτο Παράδειγμα: Εάν κάποιος ασφαλισμένος λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.690 ευρώ και πάρει αύξηση της τάξεως του 2,5% το 2025 τότε:

Δεύτερο Παράδειγμα: Εάν κάποιος ασφαλισμένος λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.395 ευρώ μεικτά και δεν έχει κράτηση τότε:

Πάντως το νέο μοντέλο της ΕΑΣ αναμένεται να  επεκταθεί και στις βαθμίδες των συνταξιούχων που βρίσκονται στο όριο της κλίμακας.  Σημειώνεται δε πως  οι συντελεστές κρατήσεων σήμερα είναι:

 

 

 

 

Exit mobile version