Quantcast
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από τη ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να κάνετε αίτηση έως τη Δευτέρα - enikonomia.gr
share

Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από τη ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να κάνετε αίτηση έως τη Δευτέρα

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα λειτουργεί έως τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου του 2024 στις 9 π.μ. η πλατφόρμα για την αίτηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας λόγω της προγραμματισμένης διακοπής της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και  στο πλαίσιο  της αναβάθμισης των υποδομών της ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με την ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η παροχή αυτή χορηγείται για διάστημα 9 μηνών στις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον e- ΕΦΚΑ και που εργάζονται ως ελεύθερες επαγγελματίες, ως αυτοαπασχολούμενες ή ως αγρότισσες . Επίσης επισημαίνεται πως την παροχή αυτήν την πληρώνει η ΔΥΠΑ σε μηνιαία  βάση και πως ισούται με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μια δικαιούχος της παροχής θα λάβει για το διάστημα των 9 μηνών συνολικά 7.470 ευρώ μεικτά. Το ποσό αυτό προκύπτει από 830 μεικτά (που είναι ο κατώτατος μισθός) +9 μήνες.

Ποιοι άλλοι είναι δικαιούχοι της παροχής 

Δικαιούχοι της παροχής είναι και οι ομόφυλοι σύζυγοι που υιοθετούν τέκνο, σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους στον e-ΕΦΚΑ. Και το δικαίωμα στην επιδότηση θεμελιώνεται για τις ασφαλισμένες με ημερομηνία απόκτησης τέκνου από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 κι εξής.

Η αίτηση

Η αίτηση για την παροχή υποβάλλεται σε χρονικό διάστημα εντός 2 μηνών από την επομένη της καταβολής (πίστωσης) του επιδόματος μητρότητας του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Ειδικά για τις θετές μητέρες/θετούς δικαιούχους γονείς, εάν δεν έχουν λάβει επίδομα μητρότητας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, η αίτηση υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.