Εφορία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μηνιαίες δόσεις οφειλών από 30 ευρώ

Εφορία

Τη δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 24  δόσεις/ 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ παρέχει η Εφορία προς τους πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι  δεσμεύσεις, αλλά και οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών, των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Συνεπώς όσοι τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς φορο-λογαριασμούς με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται πως οι υπόχρεοι θα έχουν μια επιβάρυνση:

Διευκρινίζεται πως δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 30 ευρώ το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης. Eάν όμως μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση “γεννηθούν “και άλλες οφειλές, τότε ο πολίτης μπορεί να τις εντάξει και αυτές  σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο οφειλέτης:

Υπενθυμίζεται πως επικύρωση της ρύθμισης γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης.  Εάν όμως γίνει εκπρόθεσμα η καταβολή  μιας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, τότε στο ποσό της δόσης αυτής  θα υπάρξει μια επιβάρυνση με προσαύξηση 15%

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019 γίνεται η εξόφληση των απλήρωτων οφειλών από φόρους.

Αυτό αφορά όλες τις  τρέχουσες οφειλές (όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ)  και η ρύθμιση μπορεί να γίνει είτε ξεχωριστά για κάθε μία είτε ενιαία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019.

Στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει ένταξη για το μη ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή, εάν υπάρχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις  για ολόκληρο το ποσό των οφειλών, ληξιπρόθεσμο και μη.

2.Και σε έως 48 δόσεις μπορεί να γίνει η ρύθμιση για έκτακτα χρέη όπως από φόρους κληρονομιάς, από πρόστιμα της Εφορίας κλπ.

Για τη ρύθμιση των χρεών αυτών λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια. Αναλυτικά, για τους οφειλέτες φυσικών προσώπων ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται:

1.με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής. Δηλαδή του αθροίσματος αρχικού ποσού οφειλής, των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και των τόκων της νέας ρύθμισης.

2. και με βάση:

Exit mobile version