Η εφορία δεν μπορεί κατασχέσει συγκεκριμένα αντικείμενα οφειλετών. Αυτά είναι μεταξύ άλλων:
- Τα ρούχα
- Τα τρόφιμα
- Την καύσιμη ύλη
- Τα οικογενειακά έγγραφα
- Τα παράσημα και αναμνηστικά
- Τα μουσικά όργανα
- Τα όργανα απαραίτητα για την εργασία, όπως εργαλεία.
Όπως αναφέρει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που κυρώθηκε πρόσφατα στη Βουλή, οι εφοριακοί υπάλληλοι μαζί με κάποιο αστυνομικό όργανο ή με κάποιο δημοτικό σύμβουλο/ δήμαρχο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έφοδο στα σπίτια των οφειλετών που έχουν χρέη ακόμη και 500 ευρώ προς το δημόσιο και να ψάξουν τα πάντα.
Συνεπώς εάν οι παραπάνω έχουν λάβει από την εφορία σημειώματα για τα αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης και δεν έχουν ανταποκριθεί στο να εντάξουν τις οφειλές τους σε πρόγραμμα ρύθμισης, τότε δεσμεύεται όλη η περιουσία τους κινητή και ακίνητη, μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν καμία συναλλαγή. Αλλά γίνεται και κατάσχεση του μισθού εάν αυτός είναι πάνω από 1000 ευρώ, δηλαδή δεσμεύεται το 50% και έως 500 ευρώ.
Ωστόσο απαγορεύεται να γίνεται έφοδος των ελεγκτών σε σπίτια για κατάσχεση τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες.
Τα ψιλά γράμματα για τις κατασχέσεις
Εάν ο οφειλέτης λάβει χαρτί:
- από την εφορία δεν σημαίνει ότι το ακίνητο του θα βγει σε πλειστηριασμό. Ωστόσο η εφορία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό αλλά συνήθως το κάνει για χρέη πολύ μεγάλων ποσών.
- από τη τράπεζα, τότε αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα έχει πλειστηριασμό κινητής και ακίνητης περιουσίας μέσα σε 7 με 8 μήνες.