Quantcast
Εφορία: Σχέδιο για μπόνους με αύξηση ακατάσχετου ορίου για τους συνεπείς φορολογούμενους - Αναλυτικά τα σενάρια - enikonomia.gr
share

Εφορία: Σχέδιο για μπόνους με αύξηση ακατάσχετου ορίου για τους συνεπείς φορολογούμενους – Αναλυτικά τα σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Επιβράβευση για όσους φορολογούμενους δεν έχουν οφειλές ή έχουν οφειλές σε ρυθμίσεις και πληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις τους, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σχέδιο προβλέπει χαμηλότερη παρακράτηση για όσους ζητούν φορολογική ενημερότητα, εκπτώσεις στην εφάπαξ πληρωμή των φόρων (πάνω από το 3% που ισχύει σήμερα) και άνοιγμα των κλειδωμένων από την εφορία τραπεζικών λογαριασμών.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες πληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

• Μείωση παρακράτησης. Δημιουργείται προφίλ για κάθε οφειλέτη. Οσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ρυθμισμένων οφειλών τους η εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου.

Σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να κρατήσει έως και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενος με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης, για παράδειγμα, ενός ακινήτου. Για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, ο οφειλέτης να μην έχει «παρατήσει» ρυθμίσεις κ.λπ. Ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό, το ποσοστό παρακράτησης θα μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

• Τραπεζικοί λογαριασμοί. Στις αρχές του 2025 θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση η οποία μένει στα χαρτιά από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Με βάση τη ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού που δεν θα «ακουμπά» η εφορία θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητεί εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις, θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500Χ3, δηλαδή 1.500 ευρώ, από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

• Μπόνους εφάπαξ εξόφλησης φόρων. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα η έκπτωση ανέρχεται σε 3% για τους φορολογουμένους που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως την 31η Ιουλίου.

Στα σενάρια περιλαμβάνονται και κίνητρα γι’ αυτούς που θα υποβάλουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.