Quantcast
Εφορία: Ποιοι θα έχουν κούρεμα έως 50% στα πρόστιμα της οφειλής και τι ισχύει για τις δόσεις - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι θα έχουν κούρεμα έως 50% στα πρόστιμα της οφειλής και τι ισχύει για τις δόσεις

δημοσιεύτηκε:

“Κούρεμα” από 25% έως και 50% στα πρόστιμα της εφορίας μπορούν να έχουν από την 1η Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι  (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).

Το “κούρεμα” αυτό θα υπολογίζεται επί των προστίμων για τη μη υποβολή δηλώσεων ή για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων, στο πλαίσιο της νέας μόνιμης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα αφορά εκείνους που θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εφορίας ή που θα ομολογήσουν φοροδιαφυγή με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Επίσης επισημαίνεται πως η έκπτωση:

  • στο πρόστιμο θα είναι στο 50% εάν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου
  • στο πρόστιμο θα είναι στο 25% εάν η ομολογία των παραβάσεων γίνει προτού εκδικαστεί η υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο .

Υπενθυμίζεται δε πως  τα πρόστιμα για τους φοροδιαφεύγοντες επιβάλλονται σε ποσοστό 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί διαφορών του φόρου

Το κούρεμα των προστίμων

Οι πολίτες που θα επιλεγούν να «ομολογήσουν» φορολογική παράβαση  θα έχουν κλιμακωτή μείωση στα ποσά των προστίμων Αναλυτικά :

  • Το ποσό του προστίμου θα μειωθεί κατά 25% εάν ο πολίτης ασκήσει δικαστική προσφυγή και μέχρι την τελευταία ημέρα πριν εισαχθεί η υπόθεση προς συζήτηση στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • Το ποσό του προστίμου θα μειωθεί κατά 30% εάν ο πολίτης κάνει αποδοχή στο μεοοδιάστημα που έχει εκδοθεί η απόφαση της ΔΕΔ ή έχει παρέλθει τρίμηνο χωρίς να κριθεί η προσφυγή του ( (οπότε τεκμαίρεται ότι έχει σιωπηρώς απορριφθεί) και πριν λήξει η προθεσμία που έχει για να ασκήσει προσφυγή στα δικαστήρια.
  • Το ποσό του προστίμου θα μειωθεί κατά 40% εάν η αποδοχή του πολίτη γίνει ύστερα από καταλογισμό φόρου με οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού και εντός της προθεσμίας 1 μηνός που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Το ποσό του προστίμου θα μειωθεί κατά 50 %  εάν η παραδοχή από τον φορολογούμενο γίνει μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή αφού δεχθεί πρόσκληση παροχής πληροφοριών.

Οι δόσεις

Διευκρινίζεται δε πως όταν γίνει μείωση προστίμου κατά 25% στη συνολική οφειλή του πολίτη μετά θα πρέπει μέσα 3 ημέρες να την πληρώσει . Ωστόσο η εξόφληση του υπόλοιπου της  οφειλής θα πρέπει να γίνει σε έως  12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με πάγια ρύθμιση. Σημειώνεται δε πως το επιτόκιο των  δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα είναι σταθερό έως και τις 31 Μαρτίου του 2025.  Αναλυτικά:

  •  Στο 4,34% είναι το επιτόκιο για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις,
  • Στα 5,84% είναι το επιτόκιο για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις. Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (δεύτερη υπαγωγή), το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

-5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

-7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.