Εφορία: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν δήλωση Ε9 για την ακίνητη περιουσία

Ε9

Έως και τις 31 Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Ε9 ορισμένοι φορολογούμενοι. Η προθεσμία αυτή αφορά στους πολίτες που είχαν μεταβολές στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και για τους οποίους δεν ίσχυσε η αυτόματη υποβολή δηλώσεων Ε9.

Κάποιες από αυτές τις μεταβολές αφορούν μεταξύ άλλων την μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, τη νομιμοποίηση  του αυθαιρέτου κτίσματος που δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως, την ανέγερση κτίσματος σε υφιστάμενο οικόπεδο, ή  την αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, την κατεδάφιση κτίσματος, την  προσθήκη νέου ορόφου σε ήδη υφιστάμενο οίκημα.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για τις μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2024 ισχύει μόνο εάν οι αλλαγές  αυτές επηρεάζουν την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2025.

 Ωστόσο η  υποχρέωση αυτή δεν  ισχύει για όσους φορολογούμενους  που υπέβαλαν τις δηλώσεις μεταβιβάσεων, δωρεών ή γονικών παροχών κατά τη διάρκεια του 2024 ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και οι δηλώσεις Ε9 με τις οποίες τροποποιήθηκε η εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους συμπληρώθηκαν και υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ

Ποιους άλλους αφορά

Επίσης στην παραπάνω ενέργεια θα πρέπει να προβούν οι πολίτες που:

Πώς θα δηλώσετε τα στοιχεία  ακινήτων Ε9

Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι η εξής:

Στην εφαρμογή της myaade.gov.gr και συγκεκριμένα  στα «Αιτήματά μου» θα πρέπει να υποβάλλονται οι δηλώσεις που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.  Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τα οικεία παραστατικά. Κατά κύριο λόγο οι δηλώσεις αυτές αφορούν:

Διευκρινίζεται δε πως την δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9  την υποβάλλει  ατομικά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για το έτος που προκύπτει υποχρέωση και αυτό γίνεται μόνο ψηφιακά μέσω του ΟΠΣ – Περιουσιολογίου Ακινήτων με τους προσωπικούς του κωδικούς.

Η δήλωση Ε9 που υποβάλλεται σε ένα παλαιότερο έτος θα πρέπει να μεταφερθεί (ψηφιακά) και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.

Σημειώνεται δε πως η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου θα πρέπει να ελέγχεται πριν  υποβληθεί οριστικά η δήλωση Ε9  και εάν διαπιστωθεί πως αυτή είναι ορθή, τότε θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση.

Το πρόστιμο

Σημειώνεται δε πως επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ στον φορολογούμενο που θα υποβάλλει εκπρόθεσμα την  αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις  εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, η οποία προκύπτει από διαπιστωτική πράξη του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Οικονομικών, αλλά μόνο στις αρχικές δηλώσεις.

 

 

 

Exit mobile version