«Ραβασάκια» για παλιές φορο – υποθέσεις λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ πολλοί φορολογούμενοι.
Αυτό αφορά μεταξύ άλλων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που έχουν εισπράξει αναδρομικά ποσά αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία, επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή τις υπέβαλαν εκπρόθεσμα αλλά και υποθέσεις όπως φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Τα «ραβασάκια»
Αναλυτικά, τα «ραβασάκια» αυτά αφορούν:
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του έτους 2006.Αυτό αφορά σε εκείνες που δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013. Γι’ αυτές υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
- Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 για παλαιότερα έτη.
- Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013. Για αυτές που υποβλήθηκαν εντός του 2019 αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Τι ισχύει για τις προσφυγές
Οι παραπάνω ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ μέσω e-mail για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και ότι θα πρέπει να τα πληρώσουν μέσα σε 30 ημέρες. Ωστόσο εάν οι φορολογούμενοι αμφισβητήσουν την καταλογιστική πράξη τότε μπορούν εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων για παλιές φορο-υποθέσεις θα πρέπει να έχουν σταλεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 στους φορολογούμενους.
Και αυτό επειδή η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη. Επίσης επισημαίνεται πως η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και εάν έχει υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης.