Quantcast
ΕΦΚΑ: Ποιοι πρέπει να πληρώσουν για εισφορές έως τις 30 Αυγούστου - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Ποιοι πρέπει να πληρώσουν για εισφορές έως τις 30 Αυγούστου

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους συνολικά 216.443 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με παράλληλη απασχόληση για να εξοφλήσουν προς τον ΕΦΚΑ την πρώτη μηνιαία ισόποση δόση (επί συνόλου 6) των χρεών τους που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2023.

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης εκπνέει στις 30 Αυγούστου ενώ η τελευταία δόση, η έκτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025.  Αυτό αφορά τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Η μέση δόση των εισφορών

Σημειώνεται δε πως η μέση δόση των εισφορών αυτών ανέρχεται στα 115 ευρώ ενώ το μέσο όρο του χρεωστικού υπολοίπου για τους παραπάνω πολίτες διαμορφώνεται στα 690 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως άνω των 149 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό χρέος που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με παράλληλη απασχόληση προς τον ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται δε πως για να μην χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και την ενημερότητα τους οι παραπάνω θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025  εξ’ ολοκλήρου  τις οφειλές από την εκκαθάριση των εισφορών τους. Εάν δεν γίνει αυτό τότε οι οφειλές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες  και οι υπόχρεοι ακόμη και εάν  καταβάλλουν  τις τρέχουσες εισφορές τους  δεν θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα.

Τα ειδοποιητήρια

Υπενθυμίζεται πως στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές μη μισθωτών» έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια των πολιτών αυτών και η ταυτοποίηση χρηστών γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Η εκκαθάριση αυτή αφορά τους  μη μισθωτούς ασφαλισμένους που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2023.

Ενώ για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση βρίσκεται ήδη σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα  για την υποβολή  «Αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων». Αυτό είναι για εκείνους που θέλουν  να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.