ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις Τσακλόγλου για την παραγραφή χρεών – Θα είναι μικρότερα ποσά των συντάξεων;

ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα γίνεται η παραγραφή όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ έδωσε  σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί  στη Βουλή.

Όπως είπε, εάν έχει κάποιος οφειλές του 201ο και του 2011 στο ΙΚΑ, τα ποσά παραγράφονται εάν δεν έχει γίνει βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο εάν έχει γίνει βεβαίωση από τον Φορέα, προφανώς δεν παραγράφονται τα ποσά, συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα. « Το σημαντικό είναι ότι η οφειλή  που έχει βεβαιωθεί είναι εντός της δεκαετίας. Δηλαδή εάν κάποιος έχει  μια οφειλή του 2008  και αυτή έχει βεβαιωθεί το 2016 , από  την στιγμή την οποία δημιουργήθηκε τότε, συνεπώς  θα εξακολουθεί να πληρώνεται  κανονικά.  Εάν δημιουργήθηκε η οφειλή το 2008, αλλά η βεβαίωση  έγινε το 2020,  τότε πέφτει έξω από την δεκαετία. Από το 2020 και μετά πηγαίνει πίσω στο 2010. Αυτή η περίπτωση σταματάει  ακόμη και εάν έχε μπει σε ρύθμιση …. επιστρέφεται το αντίστοιχο ποσό,  εάν δεν έχει βεβαιωθεί από τον ΕΦΚΑ, απλά παραγράφεται», τόνισε.

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτό αφορά κυρίως τους  αυτοπασχολούμενους,  καθώς στους μισθωτούς υπάρχει βεβαιωμένος χρόνος και δεν πρόκειται να έχει καμία απολύτως επίδραση στην σύνταξη την οποία θα πάρουν.

Με την παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ θα είναι μικρότερη η σύνταξη

Και συνέχισε λέγοντας ότι  οι αυτοαπασχολούμενοι  μπορούν να πέσουν κάτω από τα όρια  για τη συνταξιοδότησή τους.  Δηλαδή 20 χιλιάδες ευρώ  για τους παλαιούς του  ΕΤαΕ ή του ΟΑΕΕ και 6 χιλιάδες  ευρώ για τους αγρότες συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε δε ο κ. Τσακλόγου πως  παραγραφή σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ο αντίστοιχος ασφαλιστικός χρόνος,  οπότε αντίστοιχα η σύνταξη θα είναι πολύ μικρότερη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνουμε τη δυνατότητα ότι σε κάποιον που θέλει ένα κομμάτι  της παραγραφής και ολόκληρη την παραγραφή να μην την αποδεχτεί και να πληρώσει το αντίστοιχο κομμάτι – ώστε να έχει υψηλότερη σύνταξη-  αυτό έχει τη δυνατότητα να το κάνει σημείωσε μεταξύ άλλων. 

 

 

Exit mobile version