Τρεις επιλογές έχουν από σήμερα 1η Ιουνίου οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ και για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτές είναι οι εξής:
- Πρώτη επιλογή: Ένταξη της οφειλής στη ρύθμιση σε έως 24 δόσεις. Αυτό σημαίνει πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν την τρέχουσα δόση του μήνα μαζί με τη δόση της ρύθμισης. Κάθε μήνα θα γίνεται έλεγχος για το εάν τηρείται η ρύθμιση.
- Δεύτερη επιλογή: Η καταβολή του συνολικού ποσού της οφειλής στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.
- Τρίτη επιλογή: Η καταβολή των ετήσιων εισφορών υπέρ υγείας του 2022.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι χθες μπορούσαν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι) να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023.
Το παράδειγμα για μη μισθωτό
Το Mega παρουσιάζει ένα παράδειγμα για τις εισφορές που καλείται να πληρώσει ένας αγρότης που ανήκει στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.
- Για τον Κλάδο σύνταξής είναι 91 ευρώ
- Για τον Κλάδο υγείας είναι 32 ευρώ
- Για τις Εισφορές αγροτικής εστίας είναι 2 ευρώ
- Σύνολο είναι 125 ευρώ
- Για να έχει ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη θα πρέπει να έχει πληρώσει: 32 ευρώ( κλάδος υγείας) x 12 = 384 ευρώ
«Το αντίστοιχο ποσό εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχει κλείσει 5 ετία είναι 430 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει την 5 ετία και είναι στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι 724 ευρώ τ ον χρόνο. Για αυτούς που είναι στην 2η ασφαλιστική κατηγορία/ στην 3η ασφαλιστική κατηγορία κλπ το ποσό που πρέπει να πληρωθεί το χρόνο είναι 868 ευρώ. Τι πρέπει να πούμε εδώ;
- Εάν κάποιος είχε πληρώσει 2 ή 3 μηνιάτικα το 2022, που σημαίνει ότι είχε δώσει 450 ευρώ, αυτά αφαιρούνται από αυτό που πρέπει να πληρώσει.
- Εάν είχε δώσει 440 ευρώ / 480 ευρώ που είναι 2 μηνιάτικα, το ποσό αυτό αφαιρείται από τα 724 ευρώ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος και εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος στο Mega.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι ίσχυε παλαιότερα και τι σήμερα
Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να έχουν ασφαλιστική του ικανότητα έπρεπε να είχαν πληρώσει όλες τις οφειλές, δηλαδή να μην είχαν καμία αρρύθμιστη οφειλή. Πλέον όμως με μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση της ΝΔ την οποία πέρυσι ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ αρκεί η καταβολή των εισφορών μόνο για τον κλάδο της υγείας του 2022 για να έχει κανείς ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, έλαβαν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.
Για να παραταθεί όμως από την 1η Ιουνίου 2023 έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, θα πρέπει να έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή έστω να καταβάλλουν εντός της σημερινής ημέρας αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Η εισφορά αυτή για την 1η και 2η ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 55 ευρώ το μήνα και για τις υπόλοιπες σε 66 ευρώ το μήνα. Για τους αγρότες, κατά συντριπτική πλειοψηφία η εισφορά υγείας ανέρχεται σε 32 ευρώ.
Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες | e-ΕΦΚΑ).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ εάν κάποιος έχει ρυθμίσει το χρέος του ή έχει καταβάλλει εμπρόθεσμα τις εισφορές υγείας όπως προβλέπεται και διαπιστώσει ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, αρκεί να υποβάλει σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών | e-ΕΦΚΑ. Εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα ελέγξουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους.