Quantcast
ΕΦΚΑ: Αυξάνεται το όριο αποδοχών για να μην πληρώνουν διπλές εισφορές οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Αυξάνεται το όριο αποδοχών για να μην πληρώνουν διπλές εισφορές οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι

δημοσιεύτηκε:

Στα 1.055 ευρώ αυξάνεται το όριο μηνιαίων αποδοχών που πρέπει να έχουν οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα (με μπλοκάκι) για να πάρουν την απαλλαγή από διπλές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Με μισθό κάτω από 1.055 ευρώ (μικτά) και με παράλληλη ατομική δραστηριότητα (με μπλοκάκι) θα χρειαστεί να πληρώσουν συμπληρωματικό ασφάλιστρο ως ελεύθεροι επαγγελματίες για να καλύψουν την εισφορά (σύνταξης και ασθένειας) της 2ης κατηγορίας των μη μισθωτών, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι 60.000 εργαζόμενοι ασφαλίζονται με διπλή ιδιότητα, δηλαδή και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο, οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών. Εφόσον το σύνολο της εισφοράς που καταβάλλουν ως μισθωτοί (για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και ασθένειας) καλύπτει την εισφορά σύνταξης και ασθένειας της 2ης κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε απαλλάσσονται από την καταβολή συμπληρωματικού ασφαλίστρου για τη δεύτερη απασχόληση.

Η εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2024 ανέβηκε στα 285,87 ευρώ (από τα 276,31 ευρώ που ήταν το 2023) και αντιστοιχεί σε μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.055 ευρώ. Όπως γράφει το eleftherostypos.gr αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός που έχει και άλλη δουλειά, αμειβόμενος με μπλοκάκι, αν έχει μισθό κάτω από 1.055 ευρώ, θα βρεθεί υπόχρεος σε συμπληρωματική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ. Το 2023 η απαλλαγή από δεύτερη εισφορά προϋπέθετε μισθό 1.019 ευρώ.

Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, που είναι 238,22 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό 880 ευρώ το μήνα.

Οι μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο της αμοιβής από μισθό και μπλοκάκι.

Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες, δηλαδή ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση και αγροτική δραστηριότητα, καταβάλλουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά από τις έξι κατηγορίες που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.