Μίνι «έμφραγμα» επικρατεί σε επτά τομείς του επικουρικού υπερταμείου, όπου συγκεντρώνεται το 87% των εκκρεμοτήτων σε απλήρωτα εφάπαξ. Το σπριντ του ΕΤΕΑΕΠ συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε πολύ σημαντικό ποσοστό ο όγκος των ληξιπρόθεσμων, αλλά σε 7 τομείς παρατηρούνται διαχρονικά αρρυθμίες.
Πρόκειται για μόλις επτά κλάδους από τους συνολικά 36 που συναπαρτίζουν τις τέσσερις διευθύνσεις πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ. Εκεί συσσωρεύονται 15.600 ανεξόφλητες υποχρεώσεις, εκ των οποίων οι 13.600 είναι ληξιπρόθεσμες.
Οι κλάδοι στους οποίους εντοπίζονται οι περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις είναι οι… συνήθεις ύποπτοι. Πρόκειται για τομείς και πρώην Ταμεία όπου εντοπίζονταν σταθερά το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς «κουβαλούν» εγγενή προβλήματα και γόρδιους δεσμούς από το παρελθόν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Ταμείο κατωτέρων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) όπου εκκρεμούν 4.100 αιτήσεις εκ των οποίων οι 3.600 είναι ληξιπρόθεσμες. Άλλες 1.750 αιτήσεις εκκρεμούν από πρώην αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού που ασφαλίζονταν για πρόνοια στο ΤΠΑΕΝ. Μέσω των ομάδων εργασίας και της αντιμετώπισης εγγενών προβλημάτων που υπήρχαν στους πρώην φορείς Πρόνοιας θεραπεύεται σταδιακά η «εμπλοκή» που υπήρχε γενικώς στα πρώην Ταμεία των ναυτικών. Αρκεί να αναφερθεί πως τον Δεκέμβρη του 2017 συσσωρεύονταν 10.978 εκκρεμή εφάπαξ από αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα, ενώ τον Δεκέμβρη του 2018 είχαν απομείνει 6.168. Το μέσο εφάπαξ των αξιωματικών είναι 11.000 ευρώ και των κατωτέρων πληρωμάτων είναι 6.000 ευρώ.
Από το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις κλάδους : στους εμπορουπαλλήλους (ΤΕΑΥΕΚ), τους μεταλλεργάτες (Ταμείο Μετάλλου) και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ΤΑΞΥ). Ειδικότερα στο πρ. ΤΕΑΥΕΚ εκκρεμούν 2.300 εφάπαξ εκ των οποίων 1.600 είναι ληξιπρόθεσμα. Αντίστοιχα τον Δεκέμβρη του 2018 εκκρεμούσαν 3.600 και ένα χρόνο νωρίτερα 4.800. Στο ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων το πρόβλημα είναι παλιό και οφείλεται κυρίως στην χρονίζουσα διαδικασία υπολογισμού της επικουρικής που αποτελούσε προαπαιτούμενο στο παλαιό σύστημα. Αντίστοιχα στο πρώην Ταμείο μετάλλου εκκρεμούν 2.400 εφάπαξ εκ των οποίων τα 2.000 είναι ληξιπρόθεσμα. Η μεγάλη ουρά αναμονής είναι κληρονομιά από την εποχή του πρώην ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) όπου τα παραστατικά για το εφάπαξ έπρεπε να αναζητηθούν ενίοτε ακόμη και μέσα σε…. τσουβάλια των ΕΛΤΑ. Από ξενοδοχουπαλλήλους εκκρεμούν 1.680 εφάπαξ (1.570 ληξιπρόθεσμα) έναντι 1.950 τον Δεκέμβρη του 2018.
Στην διεύθυνση του Δημοσίου, όπου εντοπίζονταν οι περισσότερες εκκρεμότητες στο παρελθόν (το ΤΠΔΥ ήταν το μεγαλύτερο Ταμείο Πρόνοιας) και ειδικότερα 27.000 εκκρεμή εφάπαξ τον Δεκέμβριο του 2016, έχουν πλέον απομείνει μόνο 1.800 εκκρεμότητες (1.500 ληξιπρόθεσμες) οι οποίες αφορούν κυρίως Δημοτικούς και Κοινοτικούς Υπαλλήλους: 1.000 εκκρεμείς αιτήσεις εκ των οποίων οι 980 ληξιπρόθεσμες.
Η καθυστέρηση που είχε παρατηρηθεί στην έκδοση εφάπαξ από το πρώην ΤΠΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, οφειλόταν στην ελλιπή και ενίοτε λανθασμένη συμπλήρωση των ΔΑΥΚ (Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης) από τους Δήμους, ζήτημα το οποίο έχει λυθεί.
Το εφάπαξ βοήθημα
Υπενθυμίζεται πως το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να “δουν” στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.
Με πληροφορίες από το Έθνος