e-ΕΦΚΑ: Τι εξετάζει εκ νέου το υπουργείο Εργασίας για την ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών που χρωστούν

ΕΦΚΑ

To υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μια περίοδο χάριτος, 1 έτους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και σε αγρότες που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης, μιλώντας στο Open TV.

«Το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει κι εναλλακτικές, όπως το να βρεθεί μια μέση λύση, ημιευνοϊκή περίοδος, για μια χρονιά, ούτως ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.  Όπως έγινε και πέρυσι. Δεν ξέρω που θα καταλήξει το υπουργείο, είναι πολιτική απόφαση περισσότερο. Θα δούμε τις λύσεις κατά το τέλος της επόμενης εβδομάδας και σίγουρα θα έχουμε ανακοινώσεις», είπε  ο κ. Τσούνης, αναφερόμενος στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα επεσήμανε πως 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη, λόγω μη καταβολής εισφορών.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας πως  «για να πάρει κάποιος σύμφωνα με τον νόμο ασφαλιστική ικανότητα και να έχει ιατρική περίθαλψη θα πρέπει να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα τελευταία 3 χρόνια με 4 χρόνια, από την περίοδο του COVID και μετά έγινε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο. Τι συνέβη;  Το 2021 και το 2022 αυτά τα 2 χρόνια μπορούσε ουσιαστικά να πάρει κάποιος ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς να καταβάλει όλο το ποσό των εισφορών.  Το 2023, βρέθηκε στην πραγματικότητα  μια μέση λύση από το αρμόδιο υπουργείο όπου υπήρχε η υποχρέωση οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και οι  αγρότες  να καταβάλλουν μόνο το κομμάτι υπέρ υγείας. Η έκκληση του ΕΦΚΑ είναι να προστρέξουν οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή να τις ρυθμίσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα».

«Στην πραγματικότητα οι  ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν πολλοί εξ αυτών. Υπάρχουν και άλλοι που δεν είναι συνεπείς.  Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο Φορέας πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ενημερώνει το κοινό και τους επαγγελματίες  για το τι  πρέπει να κάνουν. Εάν για παράδειγμα κάποιος (απασχολούμενος, μη μισθωτός, αγρότης )  χρωστάει 2.000 ευρώ και προστρέξει και πληρώσει εφάπαξ το ποσό τότε θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα.. Άρα για όλη την χρονιά. Εάν όμως ρυθμίσει την παίρνει μηνιαίως. Δηλαδή πληρώνει τη δόση και παίρνει ασφαλιστική ικανότητα». Είπε επίσης ο κ. Τσούνης πως «όλο αυτό ενέχει και μια κοινωνική αδικία, γιατί για τους μισθωτούς καταβάλλονται “βιαίως”, αυτόματα, οι εισφορές,. Οι μη μισθωτοί πρέπει να φροντίζουν για αυτό. Και δεν θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Exit mobile version