Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) για την αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης των καταναλωτών.
Η εν λόγω έρευνα έγινε την περίοδο Νοεμβρίου–Δεκέμβριου 2022 και τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στις απαντήσεις 2.403 ατόμων (1.202 καταναλωτών και 1.201 επιχειρήσεων).
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, δυσβάσταχτοι είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για 1 στους 5 καταναλωτές ( δηλαδή για το 22%). Το ποσοστό αυτό των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να τους αποπληρώσει και περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι τους θεωρούν υψηλούς και δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν, ενώ μόλις 1 στους 7 (16%) δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι φυσιολογικοί και δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αποπληρωμή τους.
Παρόμοια είναι η εικόνα και σχετικά με το κόστος θέρμανσης: Δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ( δηλαδή 25%) δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να πληρώσει το κόστος αυτό. Περίπου 6 στα 10 ( δηλαδή το 56%) δυσκολεύονται στην αποπληρωμή και μόλις 1 στα 7 νοικοκυριά ( δηλαδή 14%) δεν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην αποπληρωμή.
Τι άλλο έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας
Στην ίδια έρευνα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Περίπου 1 στους 5 καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή 22%) και 1 στους 4 καταναλωτές θέρμανσης (δηλαδή το 25%) δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς.
- Το 70% δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες ένδυσης–υπόδησης και τις δαπάνες ψυχαγωγίας και ταξιδιών.
- Το 52% ότι περιόρισε τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως π.χ. τα τρόφιμα.
Επίσης στην ίδια έρευνα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Το 62% των καταναλωτών δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του επιδεινώθηκε το εξάμηνο που πέρασε και το 8% δηλώνει ότι υπήρξε βελτίωση, ενώ το 30% δηλώνει ότι η κατάσταση των οικονομικών του νοικοκυριού τους παρέμεινε αμετάβλητη.
- Παράλληλα, το 44% των καταναλωτών είναι απαισιόδοξο για το μέλλον, καθώς προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού του κατά το επόμενο εξάμηνο, την ίδια στιγμή που μόλις 1 στους 10 (δηλαδή το 11%) αναμένει βελτίωση και το 4 στους 10 (δηλαδή το 42%) θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει σταθερή στο εγγύς μέλλον.
Τι λένε οι πολίτες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο εξάμηνο
Απαισιοδοξία επικρατεί και σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας στο επόμενο εξάμηνο. Αναλυτικά:
- Το 49% ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί, ενώ το 10% προβλέπει ότι θα βελτιωθεί, ενώ περίπου 1 στους 3 ( δηλαδή το 36%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα μεταβληθεί ουσιαστικά.
Όσον αφορά στην αποτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης τους, τα μισά νοικοκυριά ( δηλαδή το 50%) δηλώνουν ότι «τα φέρνουν ίσα-ίσα με το εισόδημά τους», ενώ το 37% δηλώνει ότι, είτε «τρώει από τα έτοιμα» – υποχρεούται δηλαδή να αναλώνει μέρος των αποταμιεύσεών του σε ποσοστό 22% – ή χρεώνεται /δανείζεται για να τα βγάλει πέρα (15%). Στον αντίποδα, περίπου 1 στα 8 νοικοκυριά (13%) αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύσει, σε κάποιο βαθμό, στις τρέχουσες συνθήκες.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ
Το crash test για τη θέρμανση – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΜΠ
Το κόστος της θέρμανσης με πετρέλαιο για τη φετινή σεζόν είναι φθηνότερο περίπου κατά 30% σε σχέση με την κατανάλωση με φυσικό αέριο, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά επικαιροποιημένα στοιχεία της ετήσιας συγκριτικής μελέτης του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ. Αυτό έγκειται κυρίως στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και την εκπτωτική πολιτική των δύο διυλιστικών ομίλων.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν μεταξύ άλλων πως:
- Το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό της Αθήνας με θερμικές ανάγκες περί τις 4.500 κιλοβατώρες το εξάμηνο (Οκτωβρίου 2022-Μσρτίου 2023) θα ήταν στα 608 ευρώ (χωρίς επίδομα θέρμανσης) με χρήση συμβατικού λέβητα πετρελαίου.
- Με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου το αντίστοιχο κόστος θα ήταν στα 810 ευρώ κατά το διάστημα αυτό.
Το ίδιο νοικοκυριό, αν λάμβανε επίδομα θέρμανσης θα πλήρωνε 398 ευρώ αν θερμαινόταν με πετρέλαιο και 599 ευρώ αν ζεσταινόταν με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου.
Ποιο μέσο θέρμανσης “καίει” περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή
Τα ανοικτά τζάκια και τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως, π.χ., οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα) είναι πιο ακριβοί τρόποι για να ζεσταθούν το χειμώνα τα νοικοκυριά. Αναλυτικά:
- Το κόστος θερμικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα στις αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 6 λεπτά έως 10 λεπτά του ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας που προκύπτει από συστήματα φυσικού αερίου κυμαίνεται από 18 λεπτά έως και 19 λεπτά .
- Ενώ 17,7 λεπτά είναι η θερμική κιλοβατώρα του ενεργειακού τζακιού.
- Αξιοσημείωτο είναι δε πως ακριβότερο μέσο για ζεσταθεί κανείς είναι η θερμική κιλοβατώρα (35,3 λεπτά) από ένα «συμβατικό» τζάκι (ανοιχτού θαλάμου), λόγω της χαμηλής του απόδοσης, ενώ σε εξίσου υψηλά επίπεδα (32,6 λεπτά του ευρώ) είναι και το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν με αυτό τον τρόπο ένας καταναλωτής επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) τη χειμερινή περίοδο.