Δυσεύρετες οι τραπεζικές θυρίδες – Γιατί τείνουν να γίνουν είδος προς… εξαφάνιση

θυρίδες

Είδος προς εξαφάνιση τείνουν να γίνουν οι τραπεζικές θυρίδες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” το κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών θυρίδων στις γειτονιές και τις περιφέρειες. Οι περισσότερες θυρίδες βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών και κυρίως στην Αθήνα. Ενδεικτικά από τα περίπου 700 σημεία (καταστήματα) όπου υπάρχουν σήμερα θυρίδες τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα.

Η μείωση των διαθέσιμων θυρίδων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναφερθεί ότι το 2012 λειτούργησαν στην Ελλάδα 22 τραπεζικά ιδρύματα και 3.500 καταστήματα, ενώ σήμερα 11 ιδρύματα και 1.500 καταστήματα. Από τις 11 τράπεζες τέσσερις είναι οι συστημικές που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό θυρίδων αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των καταστημάτων περιόρισε την προσφορά διαθέσιμων θυρίδων μολονότι αρκετές μεταφέρθηκαν από τα καταστήματα της γειτονιάς και της περιφέρειας στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό όμως προκάλεσε πρόβλημα (π.χ μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών από τη μια περιοχή στην άλλη).

Υψηλό το κόστος

Οι τράπεζες αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος που συνδέεται με την συντήρηση, διάθεση και αύξηση των θυρίδων. Απαιτούνται χώροι (καταστήματα) με ειδικές προδιαγραφές, μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και ασφάλεια, κόστη φύλαξης και λειτουργία -διαθεσιμότητα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει στην παρούσα φάση τη συγκέντρωση των θυρίδων στα κεντρικά τους καταστήματα και στη δημιουργία μεγάλων ζωνών όπως ανατολικού, δυτικού, βόρειου και νότιου τομέα με στόχο να εξυπηρετούνται οι κοντινές περιοχές.

Θεωρείται ασύμφορη η ευρεία διασπορά θυρίδων όπως εκείνη των καταστημάτων που λειτουργούσαν στο δίκτυο τους πχ. 10 χρόνια πριν. O κύριος όγκος αυτών που έχουν θυρίδες είναι επιχειρήσεις και επιχειρηματίες όπου φυλάττουν κυρίως επιταγές αλλά και αξιόγραφα, έγγραφα και χρήματα. Στους ιδιώτες και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι θυρίδες χρησιμοποιούνται για φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών. Σε μικρότερες ηλικίες, η χρήση περιορίζεται κυρίως για τη φυλακή συμβολαίων, εγγράφων και λιγότερα χρήματα.

Ετήσιο ενοίκιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μεγάλη ζήτηση έχουν οι μικρές θυρίδες που έχουν μήκος στην όψη τους περίπου 50 εκατοστά και βάθος 15 εκατοστά, με το ετήσιο κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 100-140 ευρώ.

Υπάρχουν οι μεσαίου και οι μεγάλου μεγέθους (περίπου τριπλάσιες από τις μικρές) με το ετήσιο κόστος να φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες, στο κόστος αυτό ενσωματώνουν και ασφάλιση περιεχομένου αξίας έως 5.000 ευρώ. Δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται το περιεχόμενο της θυρίδας (δυσκολία στην ασφάλιση) και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει ούτε η ίδια η τράπεζα. Ο κάτοχος του περιεχομένου της θυρίδας την επισκέπτεται μόνος του. Οι θυρίδες και το περιεχόμενο κατάσχονται μόνο με δικαστική ή εισαγγελική εντολή.

Exit mobile version