Quantcast
ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές σε δύο επιδόματα ανέργων - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές σε δύο επιδόματα ανέργων – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε δύο επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ σε ανέργους. Το ένα είναι το επίδομα ανεργίας και το άλλο το εποχικό επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά:

Α. Το επίδομα ανεργίας 

Η βασική αλλαγή που θα γίνει σε αυτό θα είναι του ότι το επίδομα ανεργίας θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και θα συνδέεται με τον μισθό του απολυμένου εργαζομένου και με τα έτη που έχει απασχοληθεί.

Επιπλέον κάποιες άλλες αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας αφορούν:

  • Τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας: Αυτός εκτιμάται πως θα αυξηθεί- κάτι το οποίο σημαίνει πως κάποιοι δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός του επιδόματος.
  • Το ποσό χορήγησης: Το ποσό του επιδόματος τους πρώτους μήνες αναμένεται να είναι υψηλότερο και κλιμακωτό και μετά το πεντάμηνο μετά αυτό θα μειώνεται.
  • Την ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ: Ο στόχος είναι οι πολίτες αυτοί να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Β. Το εποχικό επίδομα ανεργίας

Δύο φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το νέο τρόπο χορήγησης του εποχικού επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.  Αναλυτικά:

  • Το ένα είναι να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζομένους. Και αυτό επειδή είναι αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.
  • Ενώ το άλλο είναι να αυξηθεί το υφιστάμενο ποσό του επιδόματος και να χορηγηθεί  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.