Quantcast
ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους - Ποιοι και πώς θα το λάβουν - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ για 30.000 ανέργους – Ποιοι και πώς θα το λάβουν

δημοσιεύτηκε:

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα για 30.000 ανέργους. Μέσω του προγράμματος οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους με σχετική πιστοποίηση προκειμένου να  μπορέσουν να  ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης. Πάντως ο στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και η διατήρηση μελλοντικών θέσεων εργασίας και ο  συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 60,3 εκατ. ευρώ

Yπενθυμίζεται δε πως το προηγούμενο πρόγραμμα κατάρτισης  της ΔΥΠΑ «νέας γενιάς» είχε  ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες . Αυτό αρχικά αφορούσε σε 80.000 άνεργους αλλά μετά εντάχθηκαν  σε αυτό επιπλέον 40.000 άνεργοι.

Τα SOS του προγράμματος

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα αυτό τα εξής:

1.Οι τομείς κατάρτισης

Οι τομείς Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
  • Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
  • Περιβαλλοντική Λογιστική,
  • Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
  • Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
  • Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
  • Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Αμπελουργία: εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
  • Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις.

2. Οι δικαιούχοι

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. θα έχουν άνεργοι που πληρούν τουλάχιστον τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι άνω των 18 ετών
  • Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Ωστόσο το πρόγραμμα ενδέχεται να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.

3. Η διάρκεια του προγράμματος

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών. Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα  γίνει με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση του προγράμματος  θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων», ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χορηγείται «Βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης».

4. Ο  υπολογισμός του επιδόματος 

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που επέλεξε και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος .Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου στις εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) ο ωφελούμενος:

  • λαμβάνει το 70% του δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος.
  • Εάν όμως επιτύχει στις εξετάσεις τότε θα πάρει 100% του δικαιούμενου ποσού.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.