Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτώχευσαν

Aλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα ώστε να ξεκαθαρίσουν οι βιώσιμες από τις μη βιώσιμες εταιρείες, αλλά και να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρηματίες που μπορεί να σώσουν οριστικά την επιχείρησή τους, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης συμπυκνώνεται πλέον σε ένα στάδιο, αφού το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης καταργείται, άρα και τα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα, πριν από την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας, λήψης προληπτικών μέτρων, έως 4 μήνες, έναντι των πιστωτών μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης από τον αιτούντα έγγραφης δήλωσης πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη.


Μια από τις σημαντικές καινοτομίες είναι η χορήγηση δεύτερης ευκαιρίας-απαλλαγή. Με τη διαδικασία αυτή καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα τα οποία πτώχευσαν χωρίς να τους βαραίνει κακόπιστη συμπεριφορά.

Η δεύτερη ευκαιρία υλοποιείται με την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που έχει κηρυχθεί συνγγνωστός μετά την παρέλευση δυο ετών από την κήρυξη της πτώχευσης ή αλλιώς με την περάτωσή της από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.


Το νομοσχέδιο ανάβει το “πράσινο φως” στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, να μπορούν να συναινούν στη συμφωνία εξυγίανσης υπογράφοντας τη με τους ίδιους όρους που θα συναινούσε ιδιώτης πιστωτής ακόμη και όταν με τη συμφωνία ο δημόσιος φορέας παραιτείται από προνόμια και εξασφαλίσεις ενοχικής ή εμπράγματης φύσεως.

Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επικύρωσης συμφωνίας που έχει συναφθεί μόνον από πιστωτές χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Επίσης δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιχειρηματίες κηρυχθούν συγγνωστοί, δηλαδή είναι άξιοι συγχώρεσης αφού έχουν επιδείξει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμοι με τα όργανα της πτώχευσης, η δε πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές τους.


Exit mobile version