Quantcast
Δάνεια: Για ποια "παγώνουν" οι δόσεις για επιπλέον 12 μήνες - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Για ποια “παγώνουν” οι δόσεις για επιπλέον 12 μήνες

δημοσιεύτηκε:

Για επιπλέον 12 μήνες “παγώνουν” οι τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται δε πως το πρόγραμμα αυτό αρχικά θα έληγε το Μάιο 2024 και πως σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Eurobank η οποία έλεγε πως, οι μηνιαίες δόσεις σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά, θα παραμείνουν σταθερές έως το καλοκαίρι του 2025, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς. Σε παρόμοια ενέργεια αναμένεται να προβούν και οι άλλες τράπεζες.

Πάντως  οι μηνιαίες δόσεις σε όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου  παραμένουν σταθερές από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ενεργοποίηση του σχετικού προγράμματος προστασίας από τις τράπεζες. Η απόφαση αυτή πάρθηκε  πέρυσι, λόγω των επιθετικών αυξήσεων στους δείκτες της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ποια δάνεια αφορά

Σύμφωνα με  τους αρχικούς του όρους, στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται αυτόματα τα δάνεια που:

  • έχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.
  • είναι συνδεδεμένα με ευρωπαϊκούς δείκτες (euribor, ΕΚΤ, saron).
  • είναι ρυθμισμένα ή μη δεν θα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2/5/23.

Το πλαφόν στη δόση θα ισχύει για επιπλέον 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια δεν θα εμφανίσουν σε αυτό το διάστημα καθυστέρηση. Δηλαδή θα ισχύει για τις δόσεις που θα πληρωθούν έως και το Μάιο του 2025.

Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των δανειοληπτών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.